Рецепта foli

  • 3 яйца
  • 3 с. л. овесени трици
  • 1 с. л. пшеничени трици
  • 0,5 кофичка кисело мляко 0,1 %
  • един бакпулвер
  • подсладител

Намазва се тавичката с 1 капка олио /няма как/ и се пече 20 мин. Става нещо като две хрупкави корички с крем карамел по средата.

Рецепта baci

  • 3 яйца
  • 4 с. л. овесени трици
  • 1 кофичка кисело мляко
  • един бакпулвер
  • подсладител
  • канела

Печем 25 мин.

Рецепта пухче

  • 3 яйца
  • 1 ч. л. подсладител Суитли
  • 1 ч. ч. кисело мляко
  • 1/2 бакпулвер
  • 8 с. л. пшенични трици – дозата е по-голяма от разрешеното за 1 ден (което е 3 с. л.)
  • ванилия

Разбих яйцата с подсладителя и добавих киселото мляко с бакпулвера. Добавях трици докато се получи гъсто кексово тесто. Изпекох го в намазана с две капки олио тавичка. Пече се 20 мин. в предварително загрята фурна. Резултатът е удивителен – топи се в устата.

Този кекс е за почти 3 дни. Не го изяждайте наведнъж!

кексче

Снимка tzvety roussimova

Попара на Mma Ramotswe

Тъй като ми омръзна да ям кекс цяла седмица, режих да го разнообразя.

Днес за закуска имам натрошено парче кекс, обилно полято с обезмаслено кисело мляко.

Хич не е лошо.

Рецепта: Спаси. Записа: Дани

На Спасето кексчето

  • 4 бр. яйца
  • 6 с. л. овесени трици
  • 3 с. л. пшенични трици
  • 200 – 250 гр. извара /по първите указания е 500 гр./
  • 200 мл. прясно мляко
  • ванилия
  • 1 бакпулвер

Всичко се разбърква и се пече 40 мин.на 180 градуса в тефлонова тавичка. Дозата е за  3 дни.

Рецепта Румяна

(публикувана като коментар в този сайт)

КЕКС

  • 4 яйца
  • 2,5 ч. ч. пшенични трици/овесени трици/ – внимание, дозата е за повече от 1 ден!
  • 1 бакпулвер
  • половин кофичка кисело мляко 0,1 %
  • ванилия

Пече се при загрята фурна /за да не се утаяват яйцата/ на 200 градуса около 20 минути, пробва се с клечка дали е изпечен. Става фантазия!

Рецепта: Signiorita

  • 1 п. извара от 500 гр.
  • 2 яйца
  • 2-3 с. л. овесени трици
  • 1-2  с. л. царевично нишесте
  • 1 равна супена лъжица канела
  • подсладител 2 с. л.
  • 1 кофичка кисело мляко 0.1 %, в което слагам 1 ч. л. бакпулвер

(пробвала съм го с прясно мляко и малко сода – мая нямах, и стана  добре, продължавам с експериментите)

Разбиват се яйцата, после млякото, изварата ….. и така всички продукти, бърка се до равна консистенция и се слага да се пече в тефлоноват форма. Като добие желания загар, се намаля за кратко на по-малко градуси, че да не остане глетав.

Рецепта Umbra

  • 2 яйца
  • 3 с. л. кисело мляко 0.1%
  • 3 с. л. извара или Екскуиза
  • 9 с. л. овесени трици
  • 3 с. л. пшенични трици
  • 1 с. л. бакпулвер
  • 1 к. л. канела (или повече, на вкус)
  • 1 и 1/2 с. л. течен подсладител

Яйцата се разбиват на пяна, добавят се останалите продукти и се разбърква хубаво с миксер. Пече се веднага, в застлана с пекарска хартия тавичка (аз го пека в кръгъл капак от йена), на 180 градуса, докато покафенее.

Кексът се разделя на четири части, за четири дни, съхранява се в кутия, за да не изсъхва. Много вкусен и пухкав става. Единсветният му проблем е да се спрете и да не го изядете наведнъж  Laughing .

Вижте и рецептите за кекс в микровълнова:

https://dukanskirecepti.wordpress.com/2008/03/12/%d0%9a%d0%b5%d0%ba%d1%81-%d0%b2-%d0%bc%d0%b8%d0%ba%d1%80%d0%be%d0%b2%d1%8a%d0%bb%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%94%d0%b6%d0%b8%d0%bd%d0%b8/