Рецепта krikri

  • 1 зелка
  • 2-3 големи глави лук
  • 1-2 моркова
  • 200-300 гр. телешка кайма
  • сол
  • черен пипер
  • по желание други подправки
  • целина

1 зелка се вари, докато омекне. Разрязва се така, че да може да се издълбае, като стените, които остават, да не са твърде тънки, за да не се разпадне.
В тиган с малко вода се задушават 2-3 големи глави нарязан лук, 1 морков на ситно. Като омекнат се добавя 200-300 гр. телешка кайма, сол, черен пипер и по желание други подправки.
След като каймата си промени цвета, с нея се пълни зелката. Слага се в йенска тенджера (разрязаната част отгоре, за да не изпадне плънката), залива се с около 1/2 л. бульон от варенето, добавя се още нарязан лук, морков и целина. Слага се капака и се пече във фурната около час и половина – два. Като се сервира, се реже на резени като диня – да има и от зелката, и от плънката.