• 1 лаврак (1 кг.)
  • морска сол 2-3 кг.

за плънката:

  • 1 дафинов лист
  • 4–5 печурки
  • 2–3 скилидки чесън

Във вътрешността на рибата се слагат гъбите, чесънът и дафиновият лист. Разстила се на дъното на тавата морска сол около 1 см. Напълнената риба се поставя отгоре и се покрива с дебел слой сол. Запечатанaта със сол риба се пече 30-ина минути в предварително загрята фурна при температура 180 градуса, след което се почиства от солта и се сервира.

Ако сте само на протеини, не изяждайте печурките!

Рецепта То_ни

  • 4-5 лаврака
  • 1,5 кг. морска сол

За 4-5 лаврака използвам около 1,5 кг морска сол. Разстилам половината количество на дъното на тавичката, слагам отгоре изчистената риба и я покривам с останалата сол. Пека около 20 мин. в загрята фурна (около 200 *). Обелвам кожата и обезкостявам.

Рецепта feelgood

  • 1 риба (или няколко, ако са повече, се приготвя повече смес за пълнеж)
  • 1 пакет морска сол
  • 3 белтъка
  • 1/2 връзка копър
  • 2-3 листа мента
  • 2-3 стръка мащерка
  • 1 глава лук

Приготвяне:
Рибата внимателно се почиства, за да не се нарани кожата. Изрязват се хрилете, почистват се вътрешностите, измива се, леко се подсушава. Коремчето се пълни със смес от нарязаните на дребно лук и подправки, само ментата се слага цяла.
В тавичка застиламе дъното с фолио изсипваме половината от сместа на морската сол, белтъците и 2-3 с. л. вода. Слагаме рибата, като предварително сме я завили в сух тензух (за да не стане солена), отгоре разстиламе другата солена смес, опаковаме с фолиото, но не плътно, а да остане въздух. Пече се на 220 градуса около 30 мин.