Рецепта Зен – за П дни

  • риба
  • глава лук
  • жълтъци
  • кисело мляко
  • оцет
  • девисил
  • джоджен

Взема се риба – може цяла, може и филе, слага се в тенджера с вода и с цяла главичка лук. Вари се, докато чорбата стане жълта. Маха се главата, ако рибата е цяла, и се добавя рибата. Като се свари, се застройва с жълтъци и кисело мляко. Добавя се оцет и девисил, може и джоджен.

Рецепта Наирянка – за ПЗ дни

  • 200 грама филе от бяла риба или главите на 3-4 скумрии (добре е месото да е сварено и обезкостено предварително)
  • 5 средни моркова, почистени измити
  • 1-2 глави лук, изчистен и отрязан на четвъртинки
  • 1/2 червена сладка чушка, нарязана ситничко
  • 3 кисели краставички, накълцани ситно
  • лющян
  • 2 с. л. сол
  • съвсем малко шафран за цвят
  • 2 л. вода

Във врящата вода се пускат целите морковчета, главите лук на четвъртинки и се варят, докато омекнат. Изваждат се от водата и се пасират заедно с почистената от костите риба и се връщат обратно в бульона. Посолява се, добавят се лющяна и шафрана, ситно нарязаната пиперка и се възвира отново, като поври 5 минути се прибавят нарязаните наситно кисели краставички и чорбата се сваля от огъня.

Снимка: Наирянка

Рецепта rivela – за ПЗ дни

  • риба 400 грама
  • лук 2 глави
  • 1 морков
  • 2 броя домати
  • целина 1/4 глава
  • 1 лимон
  • яйца 2 бр.
  • черен пипер
  • магданоз
  • дафинов лист
  • сол

Рибата се сварява заедно със ситно нарязаните зеленчуци. Изважда се, почиства се от костите и се нарязва на късчета. Залива се с прецедения бульон и се кипва. Застройва се с разбитите яйца и се поднася с резанчета лимон.

Рецепта Марграт

(публикувана като коментар на този сайт)

Ето и моята рецепта за Рибена чорба от сардини – за ПЗ дни

  • сардина – 600 гр. (10-тина рибки )
  • 1/2 малка главичка целина
  • 2 средно големи моркова
  • 2 домата
  • 2 чушки
  • 5-6 скилидки чесън
  • черен пипер
  • дивисил
  • листа целина
  • бял пипер
  • магданоз
  • сол

Измивате добре рибките и ги слагате в леко подсолена вода (аз ползвам смляна морска сол) да се сварят.
През това време на скара или оребрен тиган изпичате чесъна и лука заедно с обелките, да се задушат. Много е важно да не се обелват предварително, защото се задушават в люспата и това придава много различен и приятен вкус на супата. Изпичате и чушките. След като рибата се свари, махате от котлона, прецеждате бульона. Връщзте го обратно на котлона, като добавяте черния, белия пипер, дивисила, нарязаните морковчета, целината. Обелвате и нарязвате лука, чесъна и чушките, добавяте и тях. Обезкостявате рибата, накъсвате на парченца, добавяте и нея. Обелвате доматите, нарязвате ги на ситно или настъргвате и добавяте и тях. Врите още 10-тина минутки под капак. След като супата е готова, поръсвате със ситно нарязаните листа целина и магданоз.

Ако не обичате бистра супа и за разнообразие, можете да сгъстите бульона с 1 с. л. царевично нишесте.

В трета фаза можете да добавите 2 пресни картофа.

Advertisements