• 3 тиквички
  • 1 глава лук
  • 2 домата
  • телешка кайма
  • 1/2 ч. ч. кисело мляко 0,1 %
  • 2 яйца

3 средно големи тиквички се остъргват и нарязват напречно на 2-3 парчета, в зависимост от дължината им. Издълбават се и леко се посоляват. Напълват се с плънката.

Плънка: 1 главичка лук се нарязва и задушава с малко вода. Като изври водата, се слага настърган домат и се задушава още. Маха се от огъня и се добавят каймата, солта, копърът. Ако водата от доматите е извряла съвсем, се слага и малко вода.
В йенска тенджера се слага на дъното дребно нарязаната вътрешност на тиквичките. Отгоре се нареждат пълнените тиквички. Върху тях – отново настърган домат. Отстрани се налива малко гореща вода, но не много, защото тиквичките също пускат вода. Притискат се с чиния, слага се капакът и се поставят във фурната. Задушават се на тих огън. Когато са почти готови, се маха чинията, която ги е притискала, и се заливат с половин чаша кисело мляко + 2 яйца. Леко се разклаща тавата и се слагат отново във фурната за около 15 мин.

Рецепта Еми

Продукти

  • 5 средни по големина тиквички
  • половин кг. телешка кайма от шол
  • един морков
  • три домата
  • 5-6 гъбки
  • лук – на вкус
  • копър – на вкус
  • магданоз – на вкус
  • сол – на вкус

Тиквичките се издълбават и се слагат в тавата с около 1 чаша вода на около 200-250 градуса във фурната, за да омекнат леко. Отнема около 20 мин.
През това време част от сърцевината (около 1/2 – може и повече, но става много плънката), която сме издълбали, се накълцва наситно, смесва се с останалите нарязани на ситно зеленчуци. Каймата се „запържва“ в тефлонова тенджера за около 10 мин., след което се добавят всички зеленчуци. Задушават се, докато поизври течността от зеленчуците. Тиквичките се пълнят и запичат на 250 градуса във фурната.

С останалите обрезки от дълбаните тиквички направих „Тиквичково суфле“

снимка: Еми

Рецепта feegood

  • 5 тиквички
  • 200 гр. пилешка кайма (от обезкостени и смлени или нарязани много на дребно бутчета, аз ползвах 2 бр.)
  • 200 грама гъби
  • 50 мл. прясно мляко 0,1%
  • ½ връзка пресен чесън
  • ½ връзка пресен лук
  • 1 връзка копър
  • сол, черен пипер, щипка смляно индийско орехче

За соса

  • 250 мл. прясно мляко 0,1 %
  • 1 с. л. царевично нишесте
  • черен пипер
  • сокът на ½ лимон
  • индийско орехче на прах – около ½ ч. л.

Нарязват се тиквичките на парчета около 5-6 см. Трябва да са еднакви на големина, за да не загорят по-големите.
Издълбават се – най-лесно с чаена лъжичка.
Издълбаното се накълцва и  се задушава с каймата, гъбите, млякото и ситно нарязаните пресен чесън, пресен лук, стъблата на една връзка копър.
Прибавя се сол, черен пипер и индийско орехче.
С така получената плънка се пълнят издълбаните тиквички. Нареждат се в тефлонова тава, слага се малко вода – до половината на тиквичките и се пече на 200 градуса.
Като са готови, се прави сос тип бешамел – 250 мл. студено обезмаслено прясно мляко, 1 с. л. царевично нишесте се разбъркват и се сгъстява на котлона. Добавя се чер пипер, лимоновия сок, индийското орехче.
Заливат се и се запичат още малко. Третофазничките могат накрая да сложат малко настърган кашкавал. Като се извадят, се наръсват с малко копър.

Каймата от сместа можете да заместите със смес от 150 гр. извара и 3 твърдо сварени нарязани (или настъргани) яйца и пак другите съставки, описани по горе.

Вместо сос тип бешамел, може да се сложат настъргани домати,  смесени с малко пресован чесън (около 6 средно големи домата).  Пече се, докато се посгъсти сосът. Наръсва се с магданоз.