НА КАКВО МЛЯКО ДА СЕ СПРЕМ?
Въпрос: Аз си купувам Верея 0,1 и Верея Калций 0,1 – кисели млека и прясно Майдей – Фитнес 0,1 и на Елена 0,1.
Само че… преди два-три дена моя дружка ми каза, че един лекар й казал, че при изследване на кисело мляко Верея установили съдържание на свинска мас.
Направо щях да падна. Тя ми препоръчва да си правя сама, ама как? Не се притесних толкова, хайде холан си викам, нашият орган на ДВСК да не е толкова загубен, ама… сега като ви четох снощните излияния, се замислям сериозно.
Няма ли кой да ни осветли по тез въпроси? Някой, който да е в тези среди?
КОМЕНТАР:
свидничка
Аз съм по тази част и това изказване направо ми вдигна адреналина. Някакъв лекар бил казал, после приятелка била казала… За сведение има една ревност от някои хуманни лекари, че животинските продукти не се контролират от тях. Даже имаше един куц опит преди 2-3 години да сменят закона. В това е целият проблем и в нашите среди това е лека закачка, но да говорят подобни глупости на обикновените хора, които си нямат понятие от технология на хран. продукти, е направо лицемерие.
Гарантирам ви, че няма свинска мас във Вереята или нишесте или сухо мляко. До сега си сдържах коментарите по отношение на сухото мляко в прясното и консервантите в киселото, но това за маста ме уби. Преди месец ми дадоха колегите от ДВСК изследвания на киселите млека и единствено в кис. мляко на Данон има нишесте и сухо мляко, но те и не го крият. Пишат го с малки буквички, като пишат кодовете, това са въпросните Е-та. Е това е почти криене, като се замисля. Но все пак те са си го заложили в технологията и никой не може да ги пипне.
А защо не се развалят толкова бързо млеката се дължи на UHT технологията. Това е ултра висока пастьоризация на 150 градуса за части от секундата, при което се унищожават всички патогенни бактерии и спори и на практика ги няма в млякото. Така че преди да си го отворите, то няма как да се развали, защото просто няма патогенни микроорганизми. А полезните бактерии, които го заквасват, не го развалят, а само могат да го направят малко по-кисело и то при условие, че не са изчислени правилно съотношенията. Lactobacillus bulgaricum и Streptococcus thermophilus са млечнокиселите бактерии в закваската. Само първият придава кисел вкус и такъв вкус е налице, ако той е повече от нормалното, а по технология той е от 5 до 7 пъти по-малко в зависимост от сезона. Ето защо е възможно дори да не ви стане по-кисело млякото дори след 1 седм. в хладилника.
Съжалявам за лекцята, дано да е полезна, а не досадна, но просто не можах да се сдържа на последия „слух“ за маста…
***
Момичета, радвам се, че бях полезна. Само да ви успокоя, че сега храните са по-добри, отколкото през комунизма. Сега при повечето болести животните се унищожават, а не се правят на салами и консерви. А пък ако знаете, че едно време си пиехме главно прясното мляко с антибиотици… Така че никой да не въздиша по отминалото време. Особено стоките на големите фирми са много качествени, обаче както отбеляза и Сънчето преди няколко дни, са си истинско предизвикателство за джоба ни.
Ветеринар съм и повечето ми колеги са по предприятията вътрешен контрол, а и в ДВСК. Затова подскочих за млякото и маста!
В първа фаза съм и според вас може ли да се консумира?
Благодаря!
***
Бележка от Ангуа: препоръчваме Ви прясно мляко 0,1 %. До момента не сме открили сухо, обаче. В краен случай може да ползвате и това, но по добре го избягвайте в шърва фаза (тя е сравнително кратка все пак). Не забравяйте ограничението: 250 мл. на ден.
Май 05, 2008 @ 16:58:01
НА КАКВО МЛЯКО ДА СЕ СПРЕМ?
Въпрос: Аз си купувам Верея 0,1 и Верея Калций 0,1 – кисели млека и прясно Майдей – Фитнес 0,1 и на Елена 0,1.
Само че… преди два-три дена моя дружка ми каза, че един лекар й казал, че при изследване на кисело мляко Верея установили съдържание на свинска мас.
Направо щях да падна. Тя ми препоръчва да си правя сама, ама как? Не се притесних толкова, хайде холан си викам, нашият орган на ДВСК да не е толкова загубен, ама… сега като ви четох снощните излияния, се замислям сериозно.
Няма ли кой да ни осветли по тез въпроси? Някой, който да е в тези среди?
КОМЕНТАР:
свидничка
Аз съм по тази част и това изказване направо ми вдигна адреналина. Някакъв лекар бил казал, после приятелка била казала… За сведение има една ревност от някои хуманни лекари, че животинските продукти не се контролират от тях. Даже имаше един куц опит преди 2-3 години да сменят закона. В това е целият проблем и в нашите среди това е лека закачка, но да говорят подобни глупости на обикновените хора, които си нямат понятие от технология на хран. продукти, е направо лицемерие.
Гарантирам ви, че няма свинска мас във Вереята или нишесте или сухо мляко. До сега си сдържах коментарите по отношение на сухото мляко в прясното и консервантите в киселото, но това за маста ме уби. Преди месец ми дадоха колегите от ДВСК изследвания на киселите млека и единствено в кис. мляко на Данон има нишесте и сухо мляко, но те и не го крият. Пишат го с малки буквички, като пишат кодовете, това са въпросните Е-та. Е това е почти криене, като се замисля. Но все пак те са си го заложили в технологията и никой не може да ги пипне.
А защо не се развалят толкова бързо млеката се дължи на UHT технологията. Това е ултра висока пастьоризация на 150 градуса за части от секундата, при което се унищожават всички патогенни бактерии и спори и на практика ги няма в млякото. Така че преди да си го отворите, то няма как да се развали, защото просто няма патогенни микроорганизми. А полезните бактерии, които го заквасват, не го развалят, а само могат да го направят малко по-кисело и то при условие, че не са изчислени правилно съотношенията. Lactobacillus bulgaricum и Streptococcus thermophilus са млечнокиселите бактерии в закваската. Само първият придава кисел вкус и такъв вкус е налице, ако той е повече от нормалното, а по технология той е от 5 до 7 пъти по-малко в зависимост от сезона. Ето защо е възможно дори да не ви стане по-кисело млякото дори след 1 седм. в хладилника.
Съжалявам за лекцята, дано да е полезна, а не досадна, но просто не можах да се сдържа на последия „слух“ за маста…
***
Момичета, радвам се, че бях полезна. Само да ви успокоя, че сега храните са по-добри, отколкото през комунизма. Сега при повечето болести животните се унищожават, а не се правят на салами и консерви. А пък ако знаете, че едно време си пиехме главно прясното мляко с антибиотици… Така че никой да не въздиша по отминалото време. Особено стоките на големите фирми са много качествени, обаче както отбеляза и Сънчето преди няколко дни, са си истинско предизвикателство за джоба ни.
Ветеринар съм и повечето ми колеги са по предприятията вътрешен контрол, а и в ДВСК. Затова подскочих за млякото и маста!
Юни 09, 2008 @ 06:56:46
Aз имам въпрос за сухото мляко 1,5 % на BIOSET Ltd Plovdiv в пакетче от 50 гр.
http://www.bioset-bg.com/milkphp_1526_bg.php
енергийност: 366 kcal (100 g.)
химичен състав: белтъчини 43 %, въглехидрати 54 %
В първа фаза съм и според вас може ли да се консумира?
Благодаря!
***
Бележка от Ангуа: препоръчваме Ви прясно мляко 0,1 %. До момента не сме открили сухо, обаче. В краен случай може да ползвате и това, но по добре го избягвайте в шърва фаза (тя е сравнително кратка все пак). Не забравяйте ограничението: 250 мл. на ден.
Февр 21, 2009 @ 14:08:47
а,и виждам,че при здравословните млека сте сложили и герма-тя до-скоро се правеше във въпросната мандра,за която пиша