ВНИМАНИЕ: Някои от посочените рецепти са с повече трици – съобразете дневната си доза!!!

Рецепта baci

  • 1 кисело мляко 0,1 %
  • 1 бакпулвер
  • сол
  • канела
  • 21 лъжици овесени трици
  • 5 яйца

Разбиват се яйцата, млякото, солта и канелата. Добавят се триците с размесения в тях бакпулвер. Изсипваме в тавичка и печем 30 минути.

Снимки baci

Рецепта ???

  • 200 гр. овесени трици
  • 1 ч. ч. кисело мляко 0,1 %
  • 1/2 ч. л. сода
  • сол

В купа се слагат продуктите и се разбъркват. Сместта се изсипва в намазнена тавичка на тънък слой и се пече на умерена фурна.

Рецепта AvAnA

  • 3 с. л. овесени трици
  • 3 с. л. кисело мляко 0,1 %
  • 1 яйце
  • диетична сол – много мъничко

Това всичкото го разбърках в една пласмасова купичка за микровълнова и като стана еднородна смес – като тапетно лепило – я мушнах купичката за 3 мин. и половина в микровълновата на най-силната степен. После обърнах филийката от другата страна – да се поизсуши – и върху нея сложих парченце свежо сиренце /обезмаслено на Хелиос/ – за трета фаза

Снимка AvAnA

Рецепта graciella
правя нещо като филийки в сандвич-мейкъра от:

  • овесени трици
  • пшенични трици
  • кисело мляко 0,1 %
  • бакпулвер
  • яйце /или само белтък/

и така сутрешната закуска е снабдена с филийки.
Буквално изсипвам сместа и пека до две изключвания на индикатора или около 5 минути. Моят е с незалепващо покритие и става супер. Някога я правя сладка с:

  • подсладител
  • ванилия

някога я правя с:

  • чубрица
  • шарена сол,

но все става.

Рецепта dessy_g
След дълга борба най-накрая успях да направя вкусно хлебче по Дюкан. Рецептата е следната:
Хлебче „Ала Деси-Г“

  • 3 яйца
  • 1 1/2 ч. ч. кисело мляко /Верея 0,1 %/
  • 1/2 ч. л. сода бикарбонат
  • подправки за скара
  • малко сол
  • около 3 с. л. пшеничени трици
  • около 6 с. л. овесени трици
  • извара /домашно приготвена/

Разбиват се яйцата хубаво, прибавят се подправките, киселото мляко със содата и триците, а накрая – и изварата. Аз го пекох във форма за кекс, защото количеството на сместа не е много голямо. Става пухкаво и вкусно!!!

Рецепта: nelsun

  • 12 суп. лъжици трици /може и микс с пшенични/
  • 1 яйце
  • 1/2 извара
  • сол на вкус
  • 4-5 суп. лъжици кисело мляко 0,1% + 1/2 ч. л. оцет + 1 равна ч. л. сода

Пека в микровълновата за около 2- 2,20 мин. на макс. мощност 850W. Обаче там има значение все пак количеството. За тавичка ползвам капака на най-малкото ми йенско съдче, което е с диаметър 10 см. – та в него слагам по три лъжици от сместа. Играла съм си да броя количеството продукти, което слагам  в лъжици, и излиза, че на ден ми се полагат две такива хлебчета. Като се изпекат,  трябва да се  оставят за 10-тина  минутки да изпръхнат. Дозата е за 4 дни /т. е. 8 хлебчета/. Правя ги всичките наведнъж и после ги завивам във фолио ……… и – в хладилника. Някой път, когато ми скимне, преди ядене ги препичам за малко на котлона и стават с хрупкава коричка.

Рецепта max-mama

  • 4 яйца
  • 1 ч. ч. кисело мляко 0,1%+ 1 бакпулвер
  • 100 гр. пшенични + 100 гр. овесени трици
  • подправки на вкус –  кимион,чубрица и мъничко сол

Яйцата разбих с тел, добавих млякото+бакпулвера, триците и накрая подправките. Хубаво разбърках и изсипах в продълговата кексова форма, застлана с хартия за печене.
Сложих в предварително загрята на 180 градуса фурна и пекох точно 50 минути.
Получи се невероятно хубав и мекичък хляб, направо като кекс.

Уханен „хляб“ за 4 дни

Рецепта Емилия, публикувана като коментар

  • 4 яйца
  • 10 супени лъжици овесени трици
  • 2-3 супени лъжици пшенични трици
  • 60 мл. прясно мляко 0,1%
  • 1/2 пакетче бакпулвер
  • сол
  • щипка мащерка

Яйцата се разбиват добре с миксер, добавят се постепенно триците, млякото с разбития в него бакпулвер, солта и мащерката /може да я замените с подправка по избор. Сместа остава 10-15 минути да престои на стайна температура. Пече се 20 минути във фурна на температура 200 градуса в тавичка с хартия за печене.Нарязва се на желани по големина парченца след 5-6 мин. от изваждането от фурната. Вкусно и засищащо!

Дюкански питки

Рецепта: Мария

(публикувана като коментар в този сайт)

  • 3 с. л. овесени трици
  • 5 с. л. пшенични трици
  • 1 яйце
  • 2 с. л. извара
  • 1 лъжица и половина кисело мляко 0,1%
  • сода за хляб на върха на ножа
  • ленено семе по желание: смляно или начупено

Всичко се омесва, правят се малки питки и се пекат в тава върху хартия за печене, за да не залепват. Ако тестото е прекалено лепкаво, се добавят още малко пшенични трици, ако е твърдо, се добавя още малко кисело мляко. Хлебчетата на мен лично много ми допадат. Вкусни са, а вкусът им наподобява този на черния хляб. Опитайте ги и няма да съжалявате.

Внимание! Дозата на триците е за 3 дни!

Хляб/сандвич от трици

Рецепта Krische

Все се канех да изпробвам хляба от трици и днес му дойде времето.
Официалните продукти са:

  • 200 гр. овесени трици – дозата е за повече от 1 ден!
  • 1 ч. ч. кис. мляко (от нашто си нискомасленото) 0,1 %
  • половин л. сода
  • сол

Това е по рецептата на ДесиДж
На мен ми се сториха малко “постни” тези продукти и добавих, на око:

  • от фините пшенични трици, които се ползват в рецептата за тричавата палачинка
  • чесън на прах
  • босилек

Фините трици придаваат по-брашняна консистенция, естесвено, че добавих и още малко мляко, но тестото трябва да си е по твърдичко, не да е като за палачинка.
Разстлах го с нож върху хартия за печене, защото в рецептата пише върху подмазана тавичка. Аз реших да не мажа и затова използвах хартията за печене. На снимките от линка може да видите как изглежда преди печене върху хартия, както и изпечените, вече разрязани “филийки”, подготвени за направата на сандвичи. А после ще видите и готовия сандвич, както във вид, готов за хапване, така и във вид, готов за носене в офиса примерно – демек пакетиран. Ето етапите тук
целия сандвич

Тричава филийка

Рецепта ragazza

  • 3 с. л. овесени трици
  • около 1 с. л. обезмаслено кисeлo мляко
  • четвърт ч. л. сода

Продуктите се разбъркват на гъста каша, разcтила се в чиния във формата на филия/кръг. Пече се в микровълновата фурна на 800 вата за 3-4мин, ако се остави към 5 мин – става по-хрупкаво, като сухар  Може да се гарнира с позволените за фазата продукти като сандвич.

Рецепта SunshineMery

  • 1 пакет пшенични трици
  • 1 кисело мляко 0,1 %
  • 3 яйца
  • бакпулвер
  • сол

Яйцата се разбиват, добавя се киселото мляко с бакпулвера и солта, след това се сипват триците. Всичко се разбърква старателно и се изсипва в тефлонова тавичка. Пече се във фурната.

Снимка SunshineMery