Рецепта Пухче

Продукти:

  • няколко пакетчета желатин
  • 3-4 телешки езика
  • 2 яйца
  • сол
  • черен пипер

Приготвяне:

Ще ви е нужна също така някаква форма, в която да подредите всичко, аз лично ползвам тефлонова форма за кекс.
Слагате езиците да се варят. Сварявате отделно яйцата (твърдо сварени), те са по-скоро за украса и може и без тях да минете.
Желатинът се приготвя най-лесно в метални шоли. Аз лично ползвам за целта един голям черпак, с обем колкото шола. Предимството пред шолата е, че си има дръжка и можеш лесно да я държиш на водна баня.
Така в зависимост от обема на формата, в която ще слагате всичко, си правите горе-долу сметка колко бульон ще желирате (грубо казано около 1/3 от обема на формата). И спрямо указанията на пакетчетата желатин си преценявате колко желатин ще ви е нужен. Понеже бульонът с желатина ще се изсипва на 2 пъти, си разпределете желатина в 2 шоли или някакъв друг метален съд, добавете към него нужното количество вода, указано пак в инструкциите на пакетчето и оставете да набъбне. Желатинът в шолите го разпределете в отношение 2:1.
Когато езикът е готов и сварен, се вади от бульона, чака се да изстине и се обелва от кожичката. Самият бульон го оставяте да ври и когато направи пяна по повърхността, я събирате и изхвърляте, чакате да видите дали пак ще направи пяна, ако има, изхвърляте пак, повтаряте, докато повече пяна няма. Това нещо с пяната се прави за по-голяма бистрота на бульона.
Така вече всички продукти са готови.
Езика си го нарязвате на филийки 0,5 – 1 см. Яйцата също… аз си имам една такава стара резачка за яйца с едни опънати телове реже, ако нямате такова нещо, с остър нож внимателно, нужни са ви надлъжни филийки от яйцата.
Сега идва моментът с желатина. Първо си изплаквате формата с хладка вода. Отделяте в една купичка малко от бульона на езика, достатъчен да покрие дъното на формата с пласт ~ 1см. Тази част от бульона ще бъде желирана с по-малката част от желатина. Та в малка тенджерка си възвирате малко вода, когато е завряла, вземате шолата с по-малкото желатин и го разтапяте на водна баня (общо взето държите шолата над врящата вода, от време на време й потапяте дъното във врящата вода). Когато желатинът се втечни, се смесва с бульона и се изсипва във формата, след което се поставя в хладилника да се втвърди. По този начин се оформя горният пласт от желето.

Когато желатинът вече се е втвърдил, изкарвате формата от хладилника и е време да наредите езика. Пригответе си първо останалата част от бульона и желатина. Филийките от езика преди да ги редите, първо ги потопете в бульона с желатина (за да се слепнат по-добре), нареждате ги плътно, като оставяте отстояние от стените на формата ~ 1см. Покрай тях наредете и яйчените филийки, поръсете със сол и чер пипер по вкус. Оставете пак за малко в хладилника, за да захване спойката между филийките от езика. След което вече излейте вътре и останалата част от бульона с желатин. Оставяте вече за по-дълго в хладилника… И имате едно много добре изглеждащо, а и доста вкусно мезе, от което спокойно може да си похапвате и Вие.

Advertisements