Продукти:
За 4 порции

  • хартия за печене
  • 2 ч. ч. обезмаслено прясно мляко 0,1 % – внимание, дозата е за 2 дни!!!
  • 3 яйца
  • ¼ ч. ч. подсладител на прах (или какъвто друг имаме – на вкус)
  • 1 ванилия
  • настъргано мускатово орехче

Приготвяне:

Загряваме фурната до 180оС и покриваме тавата с хартия за печене.
Разбиваме яйцата, млякото, подсладителя и ванилията. Изсипваме сместа в тавата и поръсваме с настъргано мускатово орехче.
Слагаме тавата в по-голяма тава, наполовина пълна със студена вода. Печем 20 минути, докато кремът се сгъсти.
Сервира се охладен.

Рецепта Emi
Псевдо опит за крем брюле – не стана много гъст, но на вкус е ок.

  • 2 ч. ч. прясно мляко 0,1 %
  • подсладител на вкус
  • 5 жълтъка
  • 1 ч. л. царевично нишесте
  • есенция на вкус – в моя случай – ванилия.

2 ч. ч. прясно мляко се кипват с подсладител на вкус.
Разбиват се 5 жълтъка и внимателно се добавят с непрекъснато бъркане.
Сгъстява се с 1 ч. л. царевично нишесте.
Ароматизира се с есенция на вкус – в моя случай – с ванилия.
Ще пробвам другият път малко извара на крем вътре, дано стане по-добре.
Решава проблема с неконтролируемото желание за сладко.
п. с. белтъците бяха трансформирани в опит за целувки, които на финала няма да кажа на какво приличаха, но на вкус бяха ОК и съответно си ги ометох сама за 10 мин.

Рецепта petiof4eto

  • 600 мл. прясно мляко с 0,1 процент масленост
  • 6 яйца
  • течен подсладител на вкус
  • ванилия
  • 2 желатина

На слаб огън  при постоянно бъркане се сгъстяват яйцата и прясното мляко. Желатинът се накисва във вода за около 10 минути. След като се сгъстят млякото и жълтъците, се добавят ванилията, подсладителят и желатинът. Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят към сместа от жълтъци и мляко.

ВАЖНО: Сместа трябва да е леко охладена, горе-долу 40 градуса и тогава да се прибавят белтъците, иначе става на зрънца.

След като се смеси всичко, се оставя в хладилника да стегне.

Advertisements