Рецепта Лаис

  • 400 гр. прясно мляко обезмаслено
  • 2 яйца
  • 2 ванилии
  • течен подсладител на вкус (аз сложих 2 супени лъжици)
  • 3-4 ч. л. какао без захар – този продукт не е режимен за 1 и 2 фаза, да не се ползва често тази рецепта!!!
  • 1 желатин

Сложете прясното мляко на котлона, добавете подсладителя и ванилиите и разбъркайте. Намалете котлона. Разбийте яйцата и ги добавяйте внимателно към леко охладеното мляко. Върнете сместта на котлона и бъркайте, докато се посгъсти. През това време накиснете желатина в малко вода, разбъркайте го и го затоплете леко. Прибавете разтворения желатин към млечната смес и разлейте по формички. Аз изсипах сместта в една пластмасова кутия и при сервирането отрязвах парчета от десерта. Около една кафена чашка оставих настрани и прибавих към нея какаото. Изсипах малка част от какаовата смес при млечната и леко разбърках за красота Wink
Поставих сместта в хладилника за 1 час да желира и чак след това добавих остатъка от какаовата смес отгоре. След още един час десертът беше готов.
Достатъчно е за 4 порции и е желателно да си позволявате само до една на ден, и то колкото е възможно по-рядко, заради количеството на какаото.

Снимки Лаис

Рецепта JoanaLumis

Още една рецепта от мен, която е хибрид от други две рецепти от този форум – Какаово изкушение, а другото кремче не можах да открия.  Това е моят вариант: Препоръчителна дневна доза: 1 кремче.
Продукти

  • 400 мл. кисело мляко 0,1 %
  • 400 мл. прясно мляко 0,1 %
  • 1 желатин
  • 1/2 лъжици течен подсладител за термична обработка
  • 2/3 с. л. какао
  • 2 ванилии

Според вкуса и предпочитанията може да се увеличи подсладителят или да се намали.
Желателно е киселото мляко да е Култура 0,1 %. Става и с всички други видове, но е хубаво да не киселее.

Приготвяне:
В по-малък съд смесвам пресятото какао с малко прясно мляко, не повече от една кафяна чаша средно голяма и го слагам на котлона, за да се смени малко вкуса на какаото, докато се бърка. Ако се сгъсти много, може да се прибави малко вода, но количеството не бива да превишава средна чаша за кафе. Към тази смес прибавям няколко капки подсладител и по избор една ванилия.
Останалото прясно мляко и кисело мляко, подсладителят и ванилията ги смесвам и разбърквам.
Затоплям на водна баня желатина и прибавям няколко лъжички към какаовата част, а останалият в купата с млеката разбърквам добре. Разсипвам млечната смес в купички и ги слагам в хладилника за охлаждане. След един час ги вадя и разпределям какаото по купичките, като само леко разбърквам. Получава се много интересно, точно като на снимката от кремчето, от което съм заимствала (да не кажа откраднала) готовите кремчета връщам в хладилника за доохлаждане.
Препоръчвам да се правят вечер, за да се похапват на сутринта.. тогава са готови напълно