Рецепта KeNiA

  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • целина
  • телешка кайма
  • 3 яйца
  • черен пипер
  • чубрица
  • магданоз
  • 2 с. л. царевично нишесте
  • 1/2 кисело мляко 0,1 %

Приготвя се бульон от 1 главичка лук, малко морковче и целина. Омесва се телешката кайма с настърган лук, черен пипер, чубричка, 1 белтък и магданоз. Правят се малки кюфтенца и се варят във врящия бульон до готовност. Като се сварят кюфтенцата, добавяме 2 яйца, 2 с. л. царевично нишесте и 1/2 кисело мляко. Варим още малко и бон апети!

Без морковчето става за П дни!

Записа: KeNiA: Тази рецепта я намерих в Готварския форум на bg-mamma. Много я хвалеха и за това се реших да я пробвам. Резултатът бе доста добър.

за каймата:

  • 500 гр. телешка кайма
  • 1 яйце
  • 1 ч. л. кимион
  • 1 ч. л. чубрица
  • подправка за скара
  • лук
  • трици (по желание)

за соса

  • 1 кофичка кисело мляко 0,1 %
  • 2-3 яйца
  • 4-5 скилидки чесън (пресовани)
  • сол на вкус

Оформят се малки кюфтенца, които се нареждат в леко намазнена тава. Заливат се със соса. Сосът може да се излее и най-накрая при почти готови кюфтенца. Пекат се в загрята фурна до зачервяване.

Снимка: KeNiA

Рецепта craftsgifts

(рецептата е публикувана като коментар в този сайт)

Необходими продукти:

  • 1/2 кг. телешка кайма*
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1/2 лимон
  • 1 морков (за ПЗ дни)
  • 1 кисело мляко 0,1 %
  • 1 яйце
  • 1 глава лук
  • 1 с. л. царевично нишесте, но може и без него

* Преди някой да се е заблудил, предупреждавам, че не става въпрос за готова кайма. Как процедирам аз:

Купувам си например едно кило телешко и половината го оставям на парчета (за телешко варено), а другата половина меля на кайма, от която може да се приготвя това ядене или супа топчета, или кюфтета на фурна или на скара. Разбира се, като се съобразявам с това кое от необходимите продукти за приготвянето им е режимно.

Начин на приготвяне… мисля, че е известен, но все пак:

Омесва се каймата с настъргания лук (половин глава), ситно нарязания магданоз, черен пипер и малко сол. Правят се кръгли кюфтета и се прибират във фризера, за да стегнат, докато продължавате с готвенето.

В половин до един литър (зависи за колко човека ще се готви яденето) студена вода се варят 1-2 моркова (само ако са ви разрешени към момента на приготвяне, т.е. за ПЗ дни) и целината на кубчета. Втората половина лук се разрязва на две, запича се леко и се добавя към бульона. След омекване на зеленчуците, бульонът се прецежда и се връща на огъня. Пускат се кюфтетата и се варят до готовност

Разбитото до получаване на хомогенна смес с царевичното нишесте и киселото мляко яйце се разрежда с бульона и се връща на огъня. Оставя се да кипне при непрекъснато разбъркване, след което се сваля от огъня и се заливат кюфтетата.

Поръсва се със ситно нарязан магданоз и се подправя с черен пипер по желание.

Да ви е сладко!

Advertisements