Рецепта neli_iv

  • 1 буркан стерилизирани тиквички (режимни)
  • 200 гр. домати от консерва (режимни)
  • 1 чушка
  • 1 глава лук
  • 250 гр. телешка кайма
  • 1 к. ч. прясно мляко 0,1 %
  • 5 яйца
  • 2-3 с. л. извара
  • сол на вкус
  • копър

Тиквичките се нареждат в тефлонова тавичка и се запичат. През това време се прави запръжката от млякото, лук и чушката. След като се е изпарила цялата течност, в тигана се слагат доматите, които се варят за около 3-5 минути. Прибавя се и каймата, промешва се и след още 5 минути се сваля от котлона. Така получената смес се разстила върху тиквичките и са връща във фурната за още 5 мин. Залива се с разбитите яйца, към които е прибавена изварата и копъра. Пече се на 180 градуса до кулинарна готовност.

Снимки neli_iv

Рецепта: Крикри

  • 600 гр. телешка кайма
  • 4 тиквички
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • целина
  • 1 буркан домати – режимни
  • магданоз
  • копър
  • сол
  • черен пипер

За заливката:

  • 1 чаша прясно мляко 0,1 %
  • 2-3 яйца
  • сол

В тиган с малко вода се слагат нарязаните на ситно лук, морков, целина. Задушават се до омекване. Добавя се каймата, като с дървена лопатка се натрошава. Когато каймата побелее, се добавят черен пипер, сол и доматите. Отново се задушава. Добавят се нарязаните на кубчета тиквички. Задушава се до готовност. Сваля се от котлона, добавя се магданоз и копър. Залива се със заливката и се поставя във фурната за около 20 мин., докато заливката се запече. Гарнира се с кисело мляко 0,1 %.

Рецепта Ванчето

  • лук
  • кайма
  • подправки
  • тиквички
  • домати
  • 3 яйца
  • 200 гр. кисело мляко 0,1 %

Запекох на сух тиган лука, добавих каймата с подправките, тиквичките (те си пуснаха водичката).

Като поизвря, добавих доматите и сложих да се пече.

После залях с 3 яйца и 200 гр. кисело мляко 0,1 %.

Вкусотия.

Рецепта Тони

(публикувана като коментар на този сайт)

Изключително опростена и много вкусна мусака с тиквички, прилича на гореупоменатите, но без домати и предварително подготовка на тиган:

Продукти:

  • 500-600 гр. телешка кайма
  • 4 тиквички
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • подправки – сол, черен пипер, чубрица, босилек, копър…. отново по избор
  • гъби по желание за вкус

За заливката:

  • 2-3 яйца
  • кофичка кисело мляко 0,1 %

Тъй като си меля сама телешкото, накрая прочиствам мелачката с глава лук, нарязвам на малки кубчета моркова, слагам подправките и всичко това хубаво намачквам с вода – с пръсти е най-удобно. Изсипвам сместа върху нарязаните на кубчета тиквички, хубаво обърквам с вода, колкото почти да покрие, т. е. доста.
Пека на газ, така че не знам градусите, но на силно. Когато омекнат тиквичките и месото, заливам със заливката. Това е, отнема ми половин час подготовката и още толкова – печенето -)

Advertisements