Рецепта summer_girl78
Гювече
Количеството стигна за 2 порции:

  • 4-5 долни бутчета – без кожа, обезкостени, месото нарязано на кубчета (може и всякакви други части на пилето)
  • 1 глава лук – на ситно или на шайби
  • 2-3 с. л. извара
  • 1/2 бутилка доматен сос (режимен – без захар и мазнина)
  • 1/2 чаша вино – по-добре без нея
  • 1 с. л. горчица
  • 4-5 средно големи печурки – нарязани не много на дребно
  • сол
  • подправки – на вкус
  • 2 яйца

Доматеният сос, виното и горчицата се разбъркват, към тях се прибавя изварата и хубаво се разбърква. След това се добавят лукът, гъбите и месото. За подправки – аз нищо не сложих и ми е много вкусно, но може да се добави всичко, каквото желаете – черен пипер, копър, магданоз, чубрица, риган и т.н. Сместа се разделя в две гювечета и се слага във фурната, докато почти изври течността (аз пекох на вентилатор, 180г градуса, около 1,5 часа, през повечето време гювечетата бяха без капак). Най-накрая се чукват яйцата отгоре и като станат и те, се изваждат от фурната.
За 3-та фаза – върху яйцето може и малко настърган кашкавал.
Ето снимка:

Advertisements