Рецепта: зелено човече
Максимално допустимо количество за 1 ден за 1 човек:
- 250 мл. прясно мляко
- 3 ванилии (без захар)
- 1 с. л. течен подсладител
- около 400 до 500 грама извара (да не е кашкавалена и да не е мазна, напр. на Маджаров, която е като салам, не става; аз ползвам Пършевица във вакуумирана опаковка)
Всичко се смесва във висок съд и се разбива много добре с пасатор. Количеството на изварата се преценява на око в зависимост от желаната гъстота на крема.
Държи се в хладилник – студен кремът е по-вкусен.
Версия за сладолед:
Изварата се оставя в камерата да замръзне хубаво преди да се започне да се прави, иначе се прави по същия начин.
Добре е преди да е сложи във фризера, да се разтроши на по-дребни парчета, за да се пасира после по-лесно.
Luba
мар. 18, 2008 @ 15:17:01
Може ли някой да ми каже за кашкавалената извара, защо не е подходяща?
Защото тази, която аз съм си купила, е 1% масленост!
Дани
апр. 02, 2008 @ 13:50:52
Страхотно стана моето :))) направих си две чаши – едната сладолед, а другата – крем :))
а с кашкавалена не става, защото вкусът е подсолен, а обезмаслената няма вкус и е като сметана
Горещо го преопръчвам за тези, които не могат без сладко
Az i ti
апр. 08, 2008 @ 08:50:50
Добавих към млякото 1/2 „Степ“-че – даде цвят и аромат (моето беше „манго“, МАХ), стана абсолютен разкош!!!
Само дето бързичко го излапах 😦
Апропо, колко подобни кремчета дневно мога да си позволя (при мен дозата стига за шест порции)?
Аngua
апр. 08, 2008 @ 18:08:48
1) След подробния отговор на Свидничка се изясни, че всяка извара е добра за режима 🙂
2) Проблемът е в ограничението на прясното мляко: до 250 мл. на ден, т.е. една доза от рецептата е максимумът за 1 ден за 1 човек. При това не остава мляко за кафе и за други рецепти…
насето
апр. 09, 2008 @ 19:03:27
а книгата с рецептите вече си я поръчах и получих. цяла вечер я разлиствах снощи.. има интересни идеи, но и някои неприложими.. доста видове риби,който не могат да се намерят в провинцията, но за сметка на това има доста идеи, които да се побългарят.. освен това очаквах,че намирането на овесени и пшенични трици ще е трудно.. но пък точно тях ги има в магазините „Браво“ в центъра на провинциалното Павликени.. добавям и малко пектин с инулин + овесени трици в чаша мляко кисело сутрин и подсладител и канела.. хич не елошо, като се има предвид, че доскоро не бих ги помирисала.. въпрос на нагласа.. хич не ми пука от задявките на познати за „триците“ и това кой е основният им консуматор.. взех си дори и ленено семе
***
Бележка от Angua: Молим, поглеждайте къде пускате коментара си!
Juli
апр. 09, 2008 @ 21:06:11
Днес си купих книгата с рецептите, но още не сьм я разгледала, искам да попитам дали всички десерти (без тези сьс зеленчуците), могат да бьдат консумирани в режима на чистите белтьчини?
***
Бележка от Angua: Да, в книгата пише, че разрешените продукти могат да се смесват както поискаме – това и правим на този сайт: смесваме продукти така, че да се получи нещо вкусно 🙂
Не забравяйте обаче ограниченията от 3 с. л. трици и до 250 мл. прясно мляко на ден.
насето
апр. 10, 2008 @ 04:26:04
Angua.. доста се порових в книгата и аз поне тълкувам така – до 3 с. л. трици, това е общо като количество, нали. Защото аз сутрин слагам по 1 с.л. овесени, 1 пшенични и 1/2 ленено семе+ 1/2 пектин с инулин.Така стават общо 3. Поне в книгата пише, че ако добавяме други трици, трябва да са от количеството общи. Правилно ли го тълкувам, как мислите?
***
Бележка от Angua: Благодаря за коректно поставения въпрос. Моля и други да се изкажат. Според мен сметките Ви са съвсем верни. Само дето не знам какво е инулин (засрамено човече) и за него не мога да коментирам.
teodora
апр. 12, 2008 @ 18:34:36
абе тоя крем хич не ми допадна….. има вкус на извара….. хем сложих по-малко, отколкото пишеше… и то обезмаслена на точната марка…. и е мн. тежкко ядене, не знам как сте го излапали толкова бързо 🙂 общо взето кофти вкус за мен
***
Бележка от Angua: Изглежда сте се объркали, тъй като цитираната марка извара не е обезмаслена…
Az i ti
апр. 13, 2008 @ 20:07:39
Teo, има вкус на извара, ако не си добавила достатъчно ароматизиращо вещество (забележи – пише ТРИ ванилии!!! – но дори и това е малко – добави повече или сложи „СТЕП“; „Д-р Йоткер“ има хубави течни – 1 оп. за 0.5 кг, т.е. можеш спокойно да я добавиш, въпреки ванилиите и вместо „СТЕП“-а)
С извара на „Пършевица“ винаги има остатъчен вкус, но доста се притъпява със „СТЕП“, а с „Дядо Либен“ проблеми няма, освен че е доста по-калорична 100Кк на 100 гр. (срещу 59 на „Пършевица“), а от там и кремът е още по-тежък, ама пак си го излапах… Срам, не срам…
Искам и да питам:
Има ли ограничения в консумацията на кисело мляко?
А на извара? (ще ме устрои и отговор-препратка)
Благодаря предварително!
***
Бележка от Ангуа;
1) Калории в този режим НЕ се броят!
2) Прегледайте добре сайта – има извадки от френски форум в раздела Полезна информация, мисля, че има отговор на запитването Ви.
Az i ti
апр. 15, 2008 @ 11:22:04
Мерси! 🙂
Az i ti
апр. 15, 2008 @ 11:32:50
А-а, пропуснах още нещо – подсладителят да е поне 4 суп. лъжици, може 5. И „Степ“-чето МАХ нека да е цяло. Тогава наистнина става разкош.
Успех на всички!
teodora
май 01, 2008 @ 15:53:52
даааммм, смених изварата от Мероне на Мистър Пикс (Мероне ми мирише), добавих повече СТЕП, и по-важното е, че наблегнах на разбиването с пасатора – колкото може повече време и на по-високи обороти – така става абсолютно кремообразно и не остават топчиви от изварата, които да развалят вкуса.
И едно предупреждение за тези, които искат да пробват сладоледената версия изварата замръзва бързо в камерата, става мн твърда и малко остана да си съсипя пасатора. Освен това като се разбие, става просто студен крем. Моят съвет е просто да го изстудявате и така. Но ако имате блендер, едва ли ще имате подобни проблеми 🙂
А между другото, ако сложите по-малко извара (някъде около 350 гр.) се получава шейк, които също е мн. вкусен 🙂
Пробвайте да овкусите с мъничко нес кафе и повече течна ванилия. Става мн. добре 😉
***
Коментар от автора на рецептата по icq:
Версията за сладолед се получи случайно, когато се развали хладилника и всичко в него започна да замръзва. Изварата беше на камък, но аз тъпо и упорито я натроших и после с пасатора направих крема, който стана жив сладолед. Ако не Ви се получава, това си е Ваш проблем.