Рецепта Improptu

  • 1 жълтък
  • 1 к. ч. парафиново олио
  • лимонов сок
  • сол
  • по желание може да добавите малко черен пипер, чесън или зелени подправки като магданоз, босилек, копър…

Смесват се жълтъка, солта, лимоновия сок, докато се получи хомогенна смес. Бъркайки с миксер се добавя на тънка струйка олиото, докато се получи пухкава смес. По желение може да се добави дижонска горчица.

Рецепта setony

Лесна майонеза
Нарекох я така, защото има чудесен вкус, който ми напомня вкуса на майонезата, иначе си е сосче…

  • яйца
  • кисело мляко
  • царевично нишесте
  • подправки на вкус

Включвам котлона на едно и слагам тефлоновия съд. Докато леко се затопли, изсипвам в блендера един жълтък, една кофичка кис. мляко, една супена лъжица пшеничено нишесте /доста е, ама…/ и подправки на вкус. Разбивам цялата смес, отдръпвам съда, изсипвам в него и връщам на котлона. Разбърквайки, увеличавам котлона на 2-3-4-5-6 /според котлона/, като се посгъсти – обратно, намалявам котлона 6-5-4 и т. н., разбърквайки.

Сместта се сгъстява постепенно, не се иска нечовешко бъркане, а лекичко само. Става супер лесно и вкусно, а приготвянето отнема само няколко минутки.

снимка: setony

Гарнитурата е Пилешки розички – потърсете рецептата в този сайт  🙂

Рецепта rien
„Майонеза“ – разяснение за успешен модел

  • 2 жълтъка
  • 100 мл прясно мляко 0,1 %
  • морска сол на кристали
  • индийско орехче

Млякото /със солта/ се слага в тенджерка на водна баня, докато се затопли се разбъркват жълтъците /следващия път ще пробвам с няколко капки лимон/. Като се затопли  млякото се прибавят на тънка струйка жълтъците. И се бърка с бъркалката. Ако водата на водната баня почне да ври, се долива. Намалява се степента на котлона /моят е на 9 степени гласкерамика, намалих го до 3/ и се бърка с лъжица непрекъснато, като се обира цялото дъно на тенджерката, докато се сгъсти. Помислих си да сменя съда, но, слава богу, не се пресякоха жълтъците. Ако не сте завидни кулинари, препоръчвам да долеете в този момент малко студена вода в съда за водна баня.
Като се сгъсти сместта, се настъргва индийско орехче.
Съхраних в хладилник. На сутринта е още по-гъст сос.
Според мен го докарва на бял сос за риби повече, отколкото на майонеза, но ще се съглася, че е майонеза поради консистенцията, наличието на яйца и възможността да се използва като заместител.

Advertisements