Рецепта krikri

  • телешки шол или бонфиле
  • Екскуиза
  • черен пипер
  • сол
  • чубрица
  • 1-2 с. л. горчица

Телешкото се нарязва на пържолки и се начуква. Нарежда се в йенска тенджера. След първия ред се маже екскуиза, толкова дебело, колкото са дебели пържолките. Поръсва се сол, черен пипер, чубрица. Нарежда се още един ред пържолки и реденето продължава до свършването на пържолите. Отгоре се залива с 1 водна ч. вода, в която е разбъркана горчицата. Слага се капака и се пече във фурна. Слага се отначало на 180-200 о, докато заври. След това се намалява фурната на 140 о и се оставя да къкри около 2 часа. Да се внимава да не остане без вода, при нужда се долива.

Тези дни го правих отново, но нямах време да го наблюдавам да не остане без вода. Налях повечко, но като стана готово, беше рядко. Затова изсипах соса в една тенджерка и го сложих на котлона да изври водата. Не стана солено, защото при готвенето слагам много малко сол.

Друга хитринка – в ПЗ дните слагам нарязани печурки, стават разкошни.

Снимките са на Орелия.

Орелия