Рецепта svetlat
- гювеч 5,5 литра
- заек 2 кг.
- 10 големи глави кромид лук (килограм по-дребен)
- 6 големи моркова
- глава чесън
- дафинов лист: 2-3броя
- черен пипер зърна (бахар зърна): 8-10 зрънца
- червен пипер
- сол
- 1/2 чаша бяло вино (приемам, че алкохолът се изпарява за три часа готвене през дупчицата в капака)
- два домата ситно нарязани (или 2 лъжици доматено пюре, размити с вода)
- вода за покриване на продуктите
Почистих заека от тлъстините, отрязах големите бутове, а останалото го срязах по средата на гръбнаха. Измих всичко и го сложих в гювеча. Намазах го със сол и червен пипер, сложих дафиновия лист, бахара (черен пипер зърна), скилидките на чесъна ги сложих обелени (или необелени – само измити скилидки), сипах бялото вино и рамитото доматено пюре (нарязаните домати), изчистения кромид лук (малките глави – цели, големите – нарязани на 4 или 8 парчета), почистените моркови, нарязани на колелца, поразбърках всичко, колкото успях и долях вода – да покрие леко продуктите (да останат поне около два пръста свободни от гърлото на гювеча). Сложих капака (не съм слагала тесто за залепване на капака) и поставих гювеча в студената фурна (Важно е!). Включих на 200 градуса с вентилатор и пекох 3часа. Като изключих фурната, оставих вратата на фурната отворена, без да вадя гювеча за през нощта. (Иначе се пече на по-слаба фурна доста повече часове)
Рецептата е сътворена за Дюкан по детските ми спомени за задушен заек, когато често ядяхме вкъщи в съчетание с настоящите ми кулинарни знания и умения. Оригиналът от спомените ми имаше и малки картофчета, подходящи за трета фаза.
А дали е вкусно – въобще няма да казвам.
Дек 02, 2010 @ 16:17:09
РЕЦЕПТАТА Е ЧУДЕСНА, НО НИКЪДЕ НЕ ПИШЕ КОЛКО МАЗНИНА СЕ СЛАГА, А СЕ ЗНАЕ, ЧЕ ЗАЕШКОТО МЕСО Е БЕДНО ОТ КЪМ ТАКАВА. МОЛЯ ЗА ОТГОВОР !
Дек 02, 2010 @ 19:16:49
В този режим за хранене не се използва мазнина. Никаква.
Ян 21, 2012 @ 11:55:50
Благодаря за коледните рецепти станаха мхого вкусни и красиви.Направих елхичките,медените сладки с шоколад,меломакарона и пита Василица.За съжаление ги снимах с DSM нямам цифров фотоапарат,ако успея да ги прехвърля на компютъра ще ви ги покажа.Благодаря Ви още веднъж,бъдете живи и здрави и така да ни радвате с вкусни рецепти.
Стойна Няголова
Ян 21, 2012 @ 12:03:15
Здравейте отново.Днес приготвям заек в гюбеч,като използвам същите продукти но в рецептата е изтървано да се впише олоито.Аз задушавам малко заешкото месо с кромид,чесън ,морковите и сол след това го сипва в гювеча и прибавям и останалите подправки,виното и добавям малко риган и целина.Печа го във фурната.
С поздрави Стойна
Февр 06, 2013 @ 01:06:08
Рецептата е чудесна, но на другия ден когато погледа кулинарното творение не видя ли голяма черна бомба?!? 3 часа на 200 градуса… аз точно това открих в моята фурна
Окт 26, 2013 @ 11:12:25
ако не сте сложили капака на гювеча, може и черна бомба да се получи 😉
Все пак, по-добре 4 часа на 150 градуса.
Юни 20, 2014 @ 21:30:25
В никакъв случай не бива да се отстранява тлъстото месо от каквото и да било месо, там е истинския, богат на аромати и вкус на месото, а не в червеното или бяло месо. Отстранява се по време на ядене! Закон номер 1 в готвенето.