Рецепта – Мамица

  • 1 кг. телешка кайма
  • 1-2 яйца
  • 1 голяма глава лук, нарязана на ситно
  • буркан стерилизирани домати без сол или 7-8 пресни домата.
  • чубрица (или босилек)
  • черен пипер
  • сол
  • чесън
  • люто сухо чили

Омесва се каймата с лука, яйцето и подправките. Правят се кюфтенца. Пускат се във вряща вода. Доматите се разрязват на 2 и се рендосват, като люспите се изхвърлят. Слагат се в тиган. Оставя се сосът да ври, докато ви хареса на гъстота. Накрая се прибавя нарязания чесън. Когато кюфтетата са готови, се прехвърлят в тигана с вече готовия сос.

Много вкусно става, ако вместо чубрица сложите босилек.

Рецепта Били хлапето

Продукти:

  • доматен сос – режимен
  • 4-5 моркова
  • 3 глави лук
  • 1 глава чесън
  • телешка кайма
  • магданоз

Приготвяне:

Доматеният сос се слага да заври. Към него се прибавят нарязани на едро морковите, лукът и чесънът. Посолява се. От каймата се оформят кюфтета и се пускат във врящия сос. След около час ястието се вади от огъня и се поръсва със ситно нарязан магданоз.

Рецепта Бърди
Кюфтета с доматен сос
Продукти:
За кюфтетата:

  • ½ кг. телешка кайма
  • 1 яйце
  • 2-3 с. л. извара
  • подправки

За соса:

  • домати
  • чушки
  • лук
  • подправки

Продуктите за кюфтетата се замесват и от тях се оформят кюфтета, които се пускат във вряща вода до сваряването им.
В отделна голяма тенджера се варят доматите с чушките и лука, като е хубаво да се добави от водата, в която са врели кюфтетата и са пуснали мъничко мазнина. Не давам количества за зеленчуците, тъй като аз правя много от соса и го ползвам за различни ястия.
Когато зеленчуците омекнат, тенджерата се сваля от котлона, изчаква се да поизстине и се пасират (аз лично ги харесвам по-едричко пасирани, но може и на гладка каша).
Към соса се добавят кюфтетата и се оставят да поврят заедно за малко.
Забележка: стават за замразяване – и кюфтетата, и соса – ПЗ дните ми свършиха преди да свърши манджата и замразих и на следващите ПЗ ги размразих и си бяха идеални.

снимка: Бърди

Advertisements