Рецепта zazu1

  • 2-3 средно големи тиквички
  • 1 стрък пресен лук
  • 200 гр. извара
  • 3 яйца
  • 2-3 с. л. кисело мляко
  • сол
  • копър

Тиквичките се нарязват на колелца с дебелина 1/2 -1 см. и се нареждат в тава. Поръсват се със нарязания стрък лук и малко сол. Заливат се с малко водичка – 2/3 водна чаша и се запичат на 180-200 градуса, докато омекнат, което става бързо – 15-тина минути максимум. Смесват се яйцата, изварата, киселото мляко, копъра и сол по собствена преценка. Разбиват се с виличка и се заливат тиквичките. Запичат се за още 10-тина минути – до придобиване на златисто-кафеникав „тен“. Оставят се да изстинат- иначе имат малко блатен вкус тиквичките. Готови са за консумация.

Снимка zazu1

Рецепта L е о

  • 4 тиквички
  • половин коф. кис. мляко 0,1 %
  • половин пакет обезмаслена извара
  • 6 яйца
  • копър
  • сол на вкус

Заливката

  • кис. мляко 0,1 %
  • чесън
  • копър
  • сол

Настъргвате тиквичките, посолявате и оставяте да се изцедят за 10 мин., после изплаквате с вода. Добавяте към тиквичките останалите продукти и печете около 50 мин. на 200 градуса. Заливате с кис. мляко, копър и чесън.

П. П. Всяка прилика с подобни рецепти е случайна

Рецепта tatyanasg
Тиквички с копър  на фурна

  • 3 средно големи тиквички
  • 3 яйца
  • 1/2 кофичка кисело мляко 0,1 %
  • извара
  • копър
  • чесън
  • сол

Тиквичките се нарязват на кръгчета и разделят на 2. Подрежда се един ред в тавичка. Поръсва се изварата, нарязаният копър, по-едречко нарязан чесън и сол на вкус. Отгоре се подрежда и вторият ред тиквички.
Яйцата и млякото се разбиват и с тях се прави заливка. Пече се в предварително загрята фурна  на 180- 200 градуса, докато хубаво се зачерви отгоре.
Сервира се като гарнитура на една хубава Дюканска пържолка.

Advertisements