Рецепта elikaragyozova

  • 1 кг. домати (смлени предварително)
  • 1 кг. червени чушки (печени и обелени)
  • 1 ч. л. подсладител
  • сол
  • магданоз
  • кимион
  • черен пипер
  • по желание дафинов лист

Изпичатсе чушките, обелват се и се почистват от дръжките и семките. Доматите се бланшират във вряща вода за 3 – 4 минути (ако нямате консервирани – режимн), заливат се със студена вода и се обелват.

В голяма тенджера се слагат смлените домати и се варят до сгъстяване, добавят се смлените чушки, подсладителят и сол на вкус. Задушава се, като непрекъснато се разбърква до сгъстяване. Накрая се добавя ситно нарязаният магданоз.

Лютеницата може да се консервира, като се налее топла в буркани и се стерилизира 3- 4 минути. За пикантност може да се добави люта чушка.

Приятен апетит!

Лютеницата ще е идеална с тричавата палачинка или ако вътре се нареже на ситно праз, ще е супер салатка Wink

Рецепта tatyanasg
Лютеница по Дюкан

  • 4 домата
  • 6 печени чушки
  • 2 печени патладжана
  • 2 моркова
  • 4 ск. чесън
  • сол
  • 1 ч. л. подсладител
  • 1 1/2 с. л. течен парафин
  • кимион
  • чубрица
  • магданоз

Слага се дълбок тефлонов тиган на котлона и в него се слагат последователно:
– обелените и пасирани домати
Бъркат се, докато течността им изври напълно и остане пюре
– пасираните чушки
– пасираните патладжан, чесън, магданоз и моркови
През цялото време се бъркат често. Остава на котлона максимално дълго без да загори.
След като се махне от огъня, се слагат останалите подправки – сол, подсладител, чубрица,
кимион и парафин.
Хубаво е докато е топло, да се сложи в бурканчета, за да трае по-дълго.

Advertisements