Рецепта desiteam
Продукти:

  • 1 кофичка обезмаслено кисело мляко 300 гр. (Верея калций, например)
  • 250 гр. обезмаслена извара
  • 5-6 с. л. овесени трици – внимание, количеството е по-голямо от разрешеното за 1 ден!!!
  • 5-6 с. л. ленено брашно*

За овкусяване:

  • 1/2 пакетче канела
  • 1/2 пакетче ванилия
  • течен подсладител или 1 Степ-Кола например

Приготовление:
Всички продуки се разбъркват и се оставят, докато триците и лененото брашно набъбнат (поне 20 минути). При нужда се добавят още равни количества брашно и трици. „Тестото“ трябва да стане меко, подходящо за оформяне на топчета. Бонбоните се оформят като „Дипломатическите топки“, може да се овалят в ленено семе, нареждат се в хартиени форми за бонбони – а ако нямате, може в пластмасовата форма от Тофифии (ако някой от домашните се е смили поне нея да ви остави)

Добър апетит! И не забравяйте да консумирате толкова бонбони, колкото отговарят на остатъка от дневния ви прием трици 🙂

–––––

* Лененото брашно представлява стрито обезмаслено ленено семе, по-лекият вариант на чисто смляното ленено семе 🙂 Дюкан го разрешава 🙂 Има го по диетичните магазини, производство на БАЛЧО.

Рецепта Не съм
Млечни бонбони

  • 1/2 чаша нискомаслено прясно мляко 0,1 %
  • 1 – 2 лъжички (чаени) обезмаслено сухо мляко
  • вода
  • ванилия
  • подсладител
  • 2 супени лъжици желатин (1-2 пакетчета)

Разбърквате сухото мляко с малко вода – да стане на кашичка, добавяте с бъркане и прясното мляко, и подсладителя (на вкус, но все пак да е по-сладко), малка щипчица ванилия (да не вземете да изипете цяло пакетче, че ще започне да горчи) и накрая добавяте желатина, разбърквате (без да го разтваряте предварително, според мен е излишно губене на сили и нерви) и го изчаквате да набъбне. Когато е готов (след около 2-3 минути), сипвате в една по-широка тенджера или тавичка топла вода и слагате на силен котлон да се загрява, в тази тенджерка слагате и съда със сместа – да се стопи желатина на водна баня, като внимавате водата в съда да не заври (ако ви е страх от завиране, пуснете котлона на слабо). След като желатинът се стопи (като извадите една лъжица от сместа и колкото и да се дзверите в нея, няма мимиатюрни топченца), вземате формички за лед, измивате ги с много студена вода (това е, за да се извадят лесно бонбоните), изтръсквате ги и внимателно наливате сместа в тях, мятате в камерата за 10-ина мин, ако нямате търпение и вече треперите за нещо сладко и ядете. Ако не сте толкова на зор, ги слагате в хладилника.

Ако желаете, можете да направите бонбоните с:

  • нескафе
  • кафе
  • есенция от ром/коняк
  • канела
  • малко степче

и въобще всяка химия, която ви се стори подходяща, както и всякакви комбинации. Ако имах под ръка, мисля, че биха станали чудесни с малко нескафе, есенция ром и щипка канела. Предполагам ще станат и с кисело мляко.

Снимка: Не съм