Може ли да хапвам/пийвам…

– Може ли алкохол понякога/мъничко само/имам повод?

Поводи възникват постоянно. Алкохолът е забранен най-вече защото забавя/спира разграждането на мазнините. Не може алкохол. Точка. Вижте някои хитрости в тази връзка в поста На гости, на заведение, в компания, по празниците в същия раздел – Често задавани въпроси.

– Може ли да пия Кока Кола Лайт колкото си искам?

Да, теоретично може да пиете колкото Ви душа иска, и то във всички фази.

На практика имайте едно наум поради съдържанието на кофеин, изкуствен подсладител и поради факта, че напитката е газирана.

– Може ли да ям маслини?

В 1 и 2 фаза – категорично не. В 3 – само на гала вечеря, ако желаете.

lenny_pld: Маслината е плод – плодовете се добиват от многогодишни растения, а зеленчуците – от едногодишни. Освен това при плодовете съдържанието на захар е по-високо. А самият плод се развива от опрашения цвят на растението, докато зеленчукът се образува от други негови части. По всяка вероятност първите целенасочено отглеждани плодове са били маслини и смокини.
100 гр. маслини съдържат: 1 гр. белтъчини, 14 гр. мазнини и 3 гр. въглехидрати, 147 ккал.
При увеличаване на съдържанието на мазнини, маслините променят цвета си от зелено към виолетово, почти черно.

– А зехтин може ли да се ползва, само на салатки?

Не, никакви изключения. Прегледайте предложените сосове, ползвайте оцет и парафиново олио (парафиново масло, течен парафин – купува се от аптеката, действа леко разхлабващо, да не се подлага на термична обработка. Вижте информацията за запек в същия раздел – Често задавани въпроси)

– Може ли овесени ядки на закуска?

Не, не може. Овесените ядки не са овесени трици. Триците са всъщност обвивката на овесените ядки.

– Може ли какао?

В България няма режимно какао, т.е. достатъчно обезмаслено. Ползването на какао е силно непрепоръчително, особено в 1 и 2 фаза. Освен това има и много въглехидрати.

Елена82: Каковите продукти, освен, че са приятни за ядене, имат и хранителна стойност. Всички храни имат хранителна стойност, свързана с количеството протеини, въглехидрати, мазнини, минерали и витамини в тях. Какаото и шоколадът съдържат мазнини под формата на каково масло. Усвояването му от организма е доста високо. Протеините имат славата на конструктори на телесна тъкан. Въпреки голямото разнообразие на аминокиселини в какаовия протеин и прибилизетелно количество на чист протеин от 25%, какаото и обикновения шоколад не са такъв важен източник на протеин както би могло да се очаква. Това е, защото под 40 % от протеините биват наистина използвани от тялото и някои от тях се губят или преобразуват при обработката им.

lenny_pld:
В една чаена лъжичка (5 г.):
Кал: 20
Мазнини: 0,5 г.
Белтъчини: 1 г.
Въгл.: 4 г. / от тях: 3 г. фибри/

Не заради мазнините не ядем какао, а поради голямото количество въглехидрати в него!

– Може ли сирене?

В България няма достатъчно обезмаслено, т.е. режимно, сирене. В този смисъл сиренето – в 3 фаза. След обсъждане във форума на bg-mamma е преценено, че сиренето не е режимно за 1 и 2 фаза и че включването му в книгата може да се счете за грешка на преводача.

Практиката, обаче, показва, че има момичета, които все пак консумират сирене (Лайт, обезмаслено, свежо – въпреки съдържанието на масло в последното) и имат добри и много добри резултати.
Решението е лично.

– Може ли кашкавал?

Сън: … А кашкавалът си е чиста интерпретация на преводача на книгата. В БГ няма достатъчно безмаслени сирена (и кашкавалът е сирене, но няма аналог на френския пазар и си е само и единствено мазен – такава му е технологията на производство, няма как толкова да се обезмасли), с нашенските бели твърди сирена положението е същото. Така, че ще трябва да се примириш само с извара и Ескиза Фитлайн. 33uu Peace

– Може ли трици в първа фаза?

Овесените трици се приемат от първия ден на режима до края на живота. Количеството е 3 с. л. на ден, добре е да се започне от 1 и постепенно да се увеличи до 3, ако имате чувствителен стомах. Не бива да се превишава дневната доза от 3 с. л., защото в този случай триците могат да започнат да увличат и полезни вещества, напр. минерали.

foli:

Относно това дали да се ядат от първия ден, отговорът ми е – да. При една високопротеинова, нисковъглехидратна и нискомазнинна диета, каквато е нашата, липсата на влакнини води до констипация. Този проблем ни съпровожда от началото на режима, като за някои от нас е доста тежък и дори триците не са спасение, но те са помощ, която не бива да бъде пренебрегвана. В техните свойства сме се убедили всички.

– Може ли тиква?

Сън: стигнахме до извода, че тиквата е плод. Дюкан има една рецепта за супа от тиква, която много обсъждахме тук. Мисля, че за 3-та фаза и то олекотена е ОК.

– С млякото в кафето е зор, напр. когато си в заведение. Според Вас колко е проблем: не всекидневно, но при случай, евентуално нормално мляко в кафето. Или кафе с мляко от кафемашина (напр. в болница и прочие места). Ако считате, че е голямо отклонение, как решавате проблема newsm78 За ежедневното кафе е ясно – след обсъждане тук пластмасово шишенце с до 250 мл. 0,1 % прясно мляко ще кротува в моята чанта всеки работен ден Smile

Сън: не е толкова фатално 1 кафе с мляко на заведение или от машина, още повече, че не е всеки ден. Peace

– Може ли готови супи и бульони (на кубчета)?

Сън: бяхме обсъждали веднъж в една от темичките, но беше доста отдавна, бульоните на кубчета, които се продават в БГ, и стигнахме до извода, че съставките им са много противопоказни. Освен това Дюкан препоръчва употребата на обезмаслен булюон, какъвто тук изобщо не се предлага. Peace

– Може ли горчица?

Да, стига да е режимна: без захар и олио.

Сън: Горчици може следните: „Дижонска“ и „Ретро“ на „Bornier“, „Френска“ и „Едрозърнеста“ на „San Marko“.

– Може ли плодови концентрати за диабетици?

Сън: НЕ може. Заместител на степчетата е подсладител + оцветител.

– Може ли дъвки без захар?

Сън: Може, но внимавай със сорбитола. Използвай ги само в краен случай.

– Може ли кремчета за диабетици?

Сън: Диабетични кремчета не може, защото обикновено ги подслаждат с глюкоза, фруктоза и т. н. – все забранени неща (всичко, което завършва на -оза не е подходящо за нашия режим). Peace

зелено човече: а и имат повечко въглехидрати…

– Може ли пушена скумрия?

Сън: може да ядеш пушена скумрия, но е много солена и ще задържаш вода. Освен това, ако не е добре приготвена, може да ти докара алергия или леко натравяне (стомани неразположения), все пак си е сурова риба. Peace

– Може ли шоколад за диабетици?

Сън: Шоколадите за деабетици не са подходящи за режима заради високото съдържание на мазнини в тях и употребата на подсладители като глюкоза, фруктоза и др. -ози за производството им. Peace

– Може ли пушено месо?

Сън: пушено пуешко и пилешко може, но не прекалявай с него, защото е солено и ще задържаш вода, а и пушеното месо е изключително вредна храна. Peace

– Може ли инстантно кафе 2 в 1?

Не, защото съдържа захар.

– А 3 в 1?

Не, защото освен захар, съдържа и сметана.

– Може ли пушено пиле?

безмудез: Пушеното пиле е разршено, но не често , солено е много.

Може ли да пия хапчета Хром по време на диетата, за подтискане на желанието ми за ядене на сладко?
Крикри: Може.

– Може ли бонбони Солано (Solano) без захар?

Не, съдържат масло, сметана, доста въглехидрати

100 гр. имат 315 Ккал. – 10 бонбона са 30  гр., т. е. в 1 бонбон има около 9 Ккал.
Броят на калории не е толкова важен… въпросът е да става за режима!
съдържат още:
протеини – 0,3 гр.
въглехидрати – 85,4 гр., от които 0,4 гр. захар и 85 гр. полиоли
мазнини -12 гр., от които ненаситени мастни киселини 8 гр.
фибри – 0 гр.
натрий – 0,3 гр. от сметана и масло
Състав: подсладители, масло и сметана 9 %, сол, аромати, емулгатори, соев лецитин

Реклами