Рецепта Не съм

  • 300 – 400 гр. телешки дроб, нарязан на парчета с дебелина около 1 – 1,5 см.
  • 1/2 глава лук, нарязана на ситно
  • 2 яйца
  • 1/2 кофичка нискомаслено кисело мляко 0,1 %
  • 2-3 лъжици извара (може и без нея)
  • 1/2 лъжичка нишесте
  • 1/4 (горе-долу) лъжичка сода и толкова лимонена киселина (може да се ползва и 1/2 лъжичка бакпулвер, предполагам)
  • черен пипер
  • сол
  • червен пипер
  • ситно накълцан магданоз
  • (и каквито подправки на вас ви се ядат)

Вземате една малка тавичка (моята е 15-ина см. диаметър и 3 см. висока) и разпръсквате лука по дъното й, отгоре нареждате дроба и сипвате много малко вода (някъде около 1/2 см. на дъното), малко черен и червен пипер и слагате в силно загрята фурна да се запече леко. Имайте предвид, че дробът става гаден, ако се прекали с печенето, затова като видите, че леко се зачервява, го извадете и чак тогава посолете (аз понеже никога не знам точно колко време да го пека, просто вадя едно парче няколко минути след слагане и го клъцвам през средата, ако отвътре е розово, а отвън запечено, значи е готово за заливката).
Докато стане дроба, си забъркайте заливката с киселото мляко, изварата, яйцата, нишестето, содата, лим, киселина, малко сол и черен пипер. Изсипвате заливката върху дроба и запичате на умерена фурна, докато се зачерви (180 – 200 градуса). Когато е готово, още горещото ядене поръсвате с магданоза и готово.
На мен ми беше вкусно, надявам се и на вас!

Advertisements