Рецепта: Ели Карагьозова

  • 5-6 узрели домата или от консерва, нарязани на кубчета
  • 1 краставица обелена
  • 1/2 глава лук на кубчета
  • 1/2 чушка, може зелена или червена, нарязана
  • кориандър
  • 2 с. л. босилек
  • 1 с. л. оцет
  • 3 скилидки чесън
  • сок от един лимон
  • 2 с. л. ситно нарязан магданоз
  • 1 ч. л. риган

Сложете доматите, краставиците, лука и чушката в пасатора и ги пасирайте до каша. Прибавете останалите съставки и отново пасирайте. Ако сместа е твърде гъста, добавете малко вода или лимонов сок. Ако обичате по-пикатно, добавете още подправки. Сложете го в хладилника и сервирайте студено. Рецептата е за две – три порции.

Рецепта от http://www.gotvetesmen.com/ELI

  • 1 кг. домати (почистени от кожата)
  • 1 средна по големина краставица (обелена)
  • 1 зелена чушка
  • 1 червена чушка
  • 3 стръка зелен лук
  • 1 скилидка чесън
  • 500 мл. доматен сок
  • 3 с. л. оцет
  • 3 – 4 листа от босилек
  • подсладител няколко капки
  • сол
  • млян черен пипер

Отделя се 1/3 от краставицата, чушките и зелената част на лука за украса. Останалата част от зеленчуците се пюрира в блендер, заедно с листата от босилек, бялата част на лука, чесъна и подправките. Добавят се доматеният сок, оцетът. Разбърква се добре и се охлажда. Поднася се с нарязаните на малки кубчета зеленчуци и нарязаната на ситно зелена част на лука.

В супата може да се добави 1 люта чушка.

Снимка от http://www.gotvetesmen.com/

Рецепта Бърди
Продукти:

  • 700-800 грама зрели домати
  • 1 краставица
  • 1 чушка
  • 1 малка тиквичка
  • 3 скилидки чесън
  • 1 връзка пресен лук
  • диетична сол

Приготовление:
Доматите, чесъна, лука и по половинка от краставицата, чушката и тиквичката се смилат добре в блендера. Подправя се със сол.
Другата половинка от краставицата, чушката и тиквичката се нарязват на кубчета.
При сервиране се сипва от доматената смес и се поръсва с кубчетата зелени зеленчуци. В оригиналната рецепта се сервира с няколко кубчета лед, но това не съм го пробвала…

Описание и снимки: тук

Advertisements