небесна красТавица

С повече въглехидрати са морковите, цвеклото, не бива да се прекалява и с доматките.
Зеленият боб и грахът са много полезни, но и въглехидратни.
Нисковъглехидни са зеленолистните – салати, марули, спанак, коприва, лапад. броколи, краставици.
Зелето е превъзходна диетична храна. Целулозата подобрява перисталтиката, а не се усвоява. Затова се препоръчват фибри – хем е въглехидрат, хем е неусвоим.

крикри

Само да добавя – Дюкан не дава грах и царевица, но препоръчва зеления фасул, подозирам, че става въпрос за кръглия, който най-често се намира замразен.
Освен зеления фасул препоръчва и всички зеленолистни. Не ограничава доматите, но и аз мисля, че е разумно да не се ядат прекалено.

***

Въпрос: От утре почвам ПЗ – има ли ограничение на количеството зеленчук ?

Отговор: Не. Peace Позволени са домати, краставички, репички, спанак, аспержи, праз, зелен фасул, броколи, карфиол, зеле, гъби, керевиз, салати, цвекло, моркови, тиквички, чушки, патладжан. Моркови и цвекло по малко и не на всяко ядене.
Не са позволени – картофи, ориз, царевица, бакла, грах, леща, боб, нахут.
Внимание! Да не се прави грешката да се ядат само зеленчуци, а не и протеини!

Сън

цитирам от книгата с малки съкращения: Разрешено количество зеленчуци. По принцип количеството не е ограничено. Препоръчвам все пак да не се преминават границите на здравия разум само защото няма ограничение. … Внимавайте с това изкушение, зеленчуците не са толкова безобидни, яжте, докато задоволите глада си, но не повече. Това предупреждение впрочем не отменя принципа за количествена неограниченост, който лежи в основата на плана Протал. Колкото и да погълнете, ще продължите да слабеете, но по-бавно. … Но щом зеленчуците се прибавят към белтъчините, изкуствено прогонената вода отново насища тъканите, което пък обяснява неразбираемия застой. Истинската загуба на тегло, свързана с топенето на мазнините, продължава, макар и намалена от въвеждането на зеленчуците, но тя е скрита зад водата. Малко търпение – щом дойде редът на протеиновия режим, водата отново ще бъде изхвърлена и ще открие истинското ви тегло.“

„Ритмичното въвеждане на зеленчуците силно намалява ефекта на чистите белтъчини и придава на този втори режим синкопиран вид както в организацията на храненето, така и в постигането на резултатите. И наистина, през идващите седмици теглото ще намалява, когато се консумират чисти белтъчини, на които организмът не може да се противопостави, а щом се появят зеленчуците, тялото ще си възвръща контрола над положението и ще се съпротивлява колкото може. В резултат ще наблюдавате ускорение, прекъсвано от паузи, поредица от завоевания, последвана от почивка, като всичко това все пак ще ви води към целта.“