Рецепта juspar от http://www.mamaibebe.com

  • 2-3 (може и от 5 до 10, зависи от апетита и капацитета на фурната..) тиквички
  • 2-3 (и повече) големи гъбки
  • извара на око
  • 1-най-много 2 яйца, зависи от количеството „лодки“ (без да се прекалява с тях!!!на 2 тиквички аз сложих 1 яйце!!!)

Измитите тиквички се разрязват по дължината съвсем леко капаче и се издълбава сърцевината. Заедно с отрязаното капаче сърцевината се „запържва“ на тефлонов тиган (без мазнина!!!). Накълцвам гъбките и в 150 гр. вода разтварям 1/2 гъбен бульон (по-добре да се ползва домашен, купешкият има много сол и Е-та) и ги слагам да се варят докато изври водата.

Разбивам яйцата и добавям изварата, гъбите и сърцевината на тиквичките. С тази смес напълвам тиквичките и пека.

С остатъка от сместа (защото става много плънка) може да се напълнят

  • чушки

или просто да се сложи отстрани в тавичката.

В загрята фурна пека около 35-40 мин. на около 200 радуса, но всяка фурна си е различна… Бон Апети!

Снимка: juspar

Рецепта mammanarali

  • тиквички
  • извара
  • яйца
  • домати
  • кисело мляко 0,1 %
  • чесън
  • копър
  • сол

Тиквичките се обелват и разрязват по дължина. След това се слагат във вряща подсолена вода
за около 3-4 минути и се изваждат с решетеста лъжица да се охладят. Издълбава се сърцевината
с малка лъжица и получените „лодка“ се подреждат в тефлонова тавичка. Отделно се смесват
ивара, яйца, пасиран чесън и копър. С така получената смес (добавя се и издълбаната вътрешност на тиквичките) се запълват „лодките“ и се изпичат в предварително загрята фурна. Може по желание малко преди да станат готови отгоре върху всяка тиквичка да се покрие с кръгчета домат или пък да се поднесе с кисело мляко.

снимка: Еми

Реклами