зелено човече

Здравейте, бързам да пиша, за да споделя нещо, което се оказа, че се отнася за всички. Бях споменала, че ми е отстранена жлъчката и че ще се консултирам с лекаря си по въпроса. Преразказвам ви думите му в резюме:

* Белтъчният режим действа!

* За хора без жлъчка няма някакви специални правила във връзка с режима (освен ако не са много скоро оперирани, но то след операцията в болницата дават специален режим за известно време, след което се минава на общ)

* За всички: един жълтък съдържа допустимата доза холестерол за 1 ден. В тази връзка добре е ако редовно се хапват повечко яйца, само 1 от тях или поне колкото може по-малко да е/са с жълтък – от останалите – само белтъците.

П.С. Д-р Цаков е гастроентеролог (мисля, че го написах правилно) – похвалила съм го и в бялата тема за лекари.

Не забравяйте да отчетете яйцата в палачинката, кекса, крем карамела и т. н.

крикри

Дюкан не отрича жълтъците, въпреки че имат известно количество мазнини. При хора със сърдечно-съдови проблеми и висок холестерол обаче не се препоръчва прекалената им консумация. В такъв случай – не повече от 3-4 жълтъка седмично. Другият проблем, свързан с яйцата, е, че съществува при някои алергия към жълтъка.

Сън

Дюкан ги разрешава неограничено. Просто са голям алерген и трябва да се внимава и освен това, на хора с висок холестерол не се препоръчва повече от 1 жълък на ден, белтъци може неограничено.  Peace

Advertisements