Рецепта Не съм

  • 250 гр. пилешки воденички
  • 1 ч. л. царевично нишесте
  • 1/2 глава лук, ситно нарязана
  • 1/3 ч. чаша мляко, обезмаслено 0,1 %
  • сол
  • черен пипер
  • 1 жълтък по желание

Ако воденичките ви са замразени, ги размразявате. Внимателно ги почиствате от жълтеникавата кожичка (тя лесно пада) и от мазнинките, ако има такива, нарязвате ги на колкото ситно ви се иска и ги слагате в около 2 литра подсолена с много малко сол вода да се варят на силен котлон (това за по-бързо). Повечето воденички се варят доста дълго време докато станат готови, моите в случая ги варих час и половина и си бяха жилави, но аз такива ги обичам (между другото някои воденички, колкото и да ги варите, си остават много жилави). Докато се варят, от време на време отпенвайте (с лъжица махате кафявата пяна, която излиза, това е кръвта и обикновено горчи). Когато водата стане (изври до) на половина, извадете една воденичка, клъцнете малко от нея и я опитайте, ако ви се струва готова, давайте нататък, ако не – добавете 1 чаша вода и варете, докато сметнете за готово или докато тотално ви писне, доливайки вода, когато се налага.

Варите воденичките по гореописания начин, но гледате да им остане по-малко вода. Когато са готови, вземате малка тефлонова тенджерка (ако нямате, става и канче, но тогава не можете да запечете лука и трябва да го сложите в канчето да се вари), слагате я на предварително загрят на силно котлон (т. е. на този, където до сега сте варили воденичките) и запичате ситно нарязания лук в нея до зачервяване. Когато лукът замирише леко на горена захар, изсипвате върху него малко от бульона: между 50 и100 мл. или един непълен черпак и млякото и изчаквате да заври и намаляте котлона на средно. През това време разбърквате нишестето с 1-2 суп. лъжици вода и когато сместа в канчето заври и поври 2-3 мин., на тънка струйка изсипвате нишестето, като бъркате постоянно около 2-3 мин. или докато се посгъсти и сваляте от котлона.

Ако искате да сложите и жълтъка, не загасяте котлона, изчаквате соса да поизстине малко (2-3 мин. са му достатъчни) и с много бъркане изсипвате един предварително разбит жълтък, без да преставате да бъркате, връщате на котлона и изчаквате да заври, като поври някоя и др. минута, е готово. С този сос заливате сварените и изцедени от останалия бульон воденички. Същият сос върви и със сърчица, и с пиле в микровълнова.

Това сосче си е стандартно, пиша го, за да се знае, че върви и с воденичките.