Фанси Н

При ограничаването на въглехидратите се намалява секрецията на инсулин, което пък предизвиква разграждане на масти, което е съпроводено с отделяне на кетони и ацетон. Наличието на повече кетони и ацетон се нарича кетоза /кетоацидоза/, може да има и ацетон в урината. Така че при тази диета (режим на Пиер Дюкан) е нормално да се получи. Затова не е добре да се свалят бързо килограмите, заради същото често ни боли глава и заради това /и не само/ се препоръчва да се пие повече вода. При диабетиците, понеже нямат достатъчно инсулин, се развиват такива процеси, но при тях са по-драстични нещата, често един от симптомите при новооткрит диабет е загубата на тегло за кратко време…
***
Винаги когато човек отслабва, организмът посяга на собствените си запаси. Иначе няма как да отслабнем. Затова е по-добре да се отслабва по-бавно, както е при тази диета (режим на Пиер Дюкан). Много по-опасно /отделно, че е краткотрайно обикновено/ е бързото сваляне на килограми. Най-добре би било да се постигне отслабване като се ограничи малко храната и се увеличат фозоческите усилия, но не всеки е способен да го направи. Основното, което липсва при тази диета до известна степен, са витамините. Освен това при повишена употреба на белтъци има известен риск от извличане на калций от костите, което води до остеопороза. Затова според мен трябва да се приемат мултивитамини с минерали. Заради същото не е добре да се изключат напълно млечните продукти. Когато сме на плодова диета, организмът се лишава от други неща като някои незаменими аминокиселини например, които са не по-малко важни. Когато започвах диетата също имах известни съмнения относно повишения прием на белтъчини, затова се консултирах със специалист нефролог. Първото нещо, което ме попита, след като му изброих какви храни включва тази дета, беше: “За подсилване на организма ли си решила да я правиш?”… Неговото мнение беше, че при хора със здрави бъбреци не може да се получи натоварване на бъбреците при нормални порции храна.
Ох, хем стана много дълго за четене, хем недостатъчно, за да е изчерпателно… Накратко – моето мнение е, че тази диета е “по-малкото зло”.