Рецепта: Цецка

  • 500 г. телешко месо, смляно на кайма
  • 1 голяма глава червен лук
  • 100 г. гъбки
  • подправки за кайма по желание
  • 2 яйца
  • 1 тиквичка или 2 кисели краставички
  • 1 малък морков или ½ по-голям
  • малко сол
  • ½ връзка магданоз
  • черен пипер

Каймата се омесва с подправките, 1 яйце и ¼ от лука (много ситно нарязан). От нея се оформят кошнички, които се слагат да се пекат във фурната. Преди да се изпекат напълно, се изваждат. Гъбките се нарязват на ситно и се задушават, за да им се поизпари водата /може и да не се задушават/. Лукът, тиквичката (краставичките) и морковчето се нарязват на ситничко, добавят се задушените гъби, размесват се и с тази смес се пълнят кошничките от кайма. Второто яйце се разбива с малко черен пипер и ситно нарязан магданоз. Тази смес се разпределя върху кошничките и се връщат във фурната да се доопекат (докато се зачервят).
ВАРИАНТ: В плънката могат да се добавят и други зеленчуци, а лукът да се замени с праз.

Рецептата е записана като коментар и прехвърлена тук.