Рецепта: Цецка

  • 500 г. телешко месо, смляно на кайма
  • 1 яйце
  • ½ глава лук
  • магданоз
  • подправки за кюфтета
  • 400 г. обезмаслено кисело мляко
  • 100 г. обезмаслена извара
  • ½ глава чесън
  • малко сол
  • черен пипер
  • 1 к. л. горчица (по желание)

Каймата, яйцето, лука и подправките се омесват и се оформят малки кръгли кюфтенца. Слагат се в съд за варене на пара и се сваряват. Подреждат се в тавичка, заливат се със сос от киселото мляко, изварата, чесъна малко сол, черен пипер и по желание горчица (всичко това добре разбито) и се запичат до зачервяване.

Сервират се със салата в ПЗ дните.

ВАРИАНТИ:

1. Кюфтенцата се изпичат във фурната, а сосът е студен и се сипва по желание!
2. Кюфтенцата се сваряват с малко вода. Когато са готови, се изваждат от тенджерата, а към бульона се добавя при непрекъснато бъркане млечната смес. Става като кюфтета фрикасе.

Рецептата беше записана като коментар и преместена тук.

Advertisements