Рецепта: Цецка

  • 300 г. телешко месо /смляно на кайма/
  • 300 г. гъби
  • 1 морковче
  • 1 малка глава лук
  • 2 скилидки чесън /по желание/
  • 1/2 резен целина
  • 1-2 с. л. доматен сок или 1 ч. л. дом. пюре
  • черен пипер
  • магданоз
  • 1 к. л. червен пипер
  • малко сол
  • 1 яйце
  • 3-4 с. л. кисело мляко

Каймата се задушава с малко вода. Като се изпари, се добавят лук, морков, целина и чесън, ситно нарязани. Прибавя доматеният сок и се оставя малко да поври. Добавят се подправките и се разбърква. Изсипва се в тавичка и се добавят нарязаните на филийки гъби. Посолява се, разбърква се и се пече във фурната, докато се поизпари водата, която пускат гъбите.
Накрая се залива със заливка от яйцето и киселото мляко и се изпича, докато се зачерви заливката.
По същият начин се прави и мусака с тиквички, само че се слагат подправки като за тиквички – копър, другото е същото.

Може и комбинация – гъби и тиквички по 150 г.

Тъй като няма мазнина, се внимава да не стане много сухо. Трябва да остане малко сосче /ама не много, да не стане като супа/

Бележка от Крикри: Рецептата е записана като коментар и пренесена тук.

Advertisements