Рецепта rokipagane
Ето какво си готвих вече два пъти (макар и начинаеща, що се отнася до охлювите), стана супер вкусно, така че ако има желаещи – ето рецептата:
Продукти:

  • 30 охлюва
  • 1 глава лук
  • 2 моркова
  • парче целина
  • 3 скилидки чесън
  • 10 зърна черен пипер
  • 1 дафинов лист
  • 1 с. л. майзена (царевично нишесте)
  • 1 лимон
  • сол
  • джоджен
  • по желание прясно мляко

Охлювите се сваряват, изваждат се от черупките, почистват се и се нарязват на парченца. С малко вода или прясно мляко 0,1 % се задушава нарязаният на ситно лук заедно с морковите и целината на кубчета (аз слагам суха) и ситно нарязаните скилидки чесън (може и чесън на прах). Когато зеленчуците омекнат, се долива 1 ч. ч. топла вода, добавя се месото от охлювите, черен пипер, дафиновият лист, джоджена и майзената, размита в малко хладка вода. Ястието се задушава десетина минути под похлупак, след което се прехвърля в тавичка и се пече в умерена фурна. Аз слагам и

  • извара

и го заливам с

  • яйце
  • кисело мляко

Поднася се студено с нарязания на филийки лимон. Става страхотно.

Advertisements