krikri

От известно време се каня да направя малко пояснения за протеиновия четвъртък, но все не ми стига времето.
Хубаво е да е един и същ ден от седмицата, не е задъжително да е четвъртък. Все пак психологически четвъртък е особено подходящ ден – в средата на седмицата, малко преди уикенда. Дюкан нарича този четвъртък двигател и щит на режима за запазване на теглото за 3 фаза. А в 4 фаза той остава единственият ни защитен ден, който ни помага да коригираме гафовете от останалите 6.
За 4 фаза обаче Дюкан препоръчва по-строг протеинов четвъртък. Ограничава месото до конско (най-добро, но и най-трудно за намиране), телешко (печено най-добре; но не и котлет), говежди стек и филе (също добре изпечени; но не и контрафиле и бифтек). Птици – пиле, пуйка – могат да се ядат, но без крилцата и горната част на бутчетата (аз бих казала, че е по-добре да се яде само бялото месо в този ден) Птиците също е най-добре да се изпичат. От рибите – само бяла риба. Всички мазни риби се избягват. Може да се ядат раци, скариди, миди. Заекът също е позволен.
Дюкан съветва дори през този ден да се ядат само белтъци. Колкото до млечните продукти, киселото и прясното мляко се забравят и се хапва само извара. Минимално количетсво сол. Да не се употребява горчица. И последно – количеството вода трябва да се увеличи на 2 л.
При пътуване или  почивка за четвъртъка могат да се ползват протеини на прах.
Нещо, за което Дюкан не пише във връзка с особено стриктния четвъртък за 4 фаза, са триците. Според мен обаче е добре да не се ядат, за да бъде наистина този ден изцяло белтъчен.
И може би за по-тежките случаи този стриктен четвъртък би трябвало да се прави още в 3 фаза.

Advertisements