Рецепта JoanaLumis

Привет от мен, за първи път пиша рецепта, заимствала съм от рецепти, които прочетох от вас. Много обичам всичко, свързано с какаото, и затова и тортичката, и кремът към нея се приготвят с много какао.
Торта Какао (вариация на млечна пита)

  • 1 ч. ч. овесени трици
  • 1 ч. ч. кисело мляко (пробвах и с прясно пак се получава страхотно) 0,1 %
  • 2 яйца
  • 3- 4 ванилии (може и 2, на мен ми харесва ароматът и затова са в повечко)
  • 1 бакпулвер
  • 1 пакетче какао (най ми харесва какаото на Биосет, което е в пликче: не е сбито, лесно се пресява и ароматът му е страхотен)
  • 1с. л. царевично нишесте
  • 1 ч. ч. прясно мляко (за крема) 0,1 %
  • 1 пакетче нес кафе
  • 3 с. л. подсладител (може и по-малко, и повече според предпочитанията)
  • тефлонова тава – за да се изпече без мазнина

Приготвяне:
Блатът се приготвя по следния начин: разбивам яйцата, млякото (кисело или прясно 1ч. ч.), ванилията, подсладителя, триците, бакпулвера и малко какао за по кафеникав цвят. Слагам във фурната да се пече около 20 мин., или, както казват по-старшите в бранша, на око: целта е да покафенее леко.
Докато се пече блатът, си приготвям крема:
Какаото се пресява!!!
На котлона затоплям 1ч. ч. прясно мляко (както споменах, може и повече от една чаша), може една ванилия за разкош, подсладител 1с. л.
За да не става на топчета, какаото си го разбивам отделно с малко мляко, заедно с царевичното нишесте и го прибавям към леко затопленото мляко и бъркам, докато се сгъсти леко… много бъркане за да не загори.
Готовият блат го сиропирам с разтвореното нес кафе в студена вода. Аз предпочитам по-сиропираните торти и затова си го разтварям в ч. ч.
След като поизстине малко сиропираният блат, си го заливам с кремчето ….
Хубаво е малко да си поеме тортата, затова препоръчвам похапване след час поне.
А ако тортата се прави по повод, препоръчвам кремчето да се направи с нискомаслено сухо мляко 1,5 % на Радиком: едно пакетче се разтваря в 250 мл. хладка вода, разбърка се и се прибавя в 250 мл. топла вода. Слага се на котлона и се прибавя една с. л. царевично нишесте, какаото (2 – 3 с. л.) и 1 с. л. подсладител, пак се бърка до леко сгъстяване… и тук е много бъркането…
Вкусът е… невероятен!!! Когато и да я приготвя, успявам да си похапна само 1 най-много 2 парченца
Поради количеството трици, какао и сухо мляко дозата за деня е не повече от едно парче!!!
Все не успявам да я снимам, ще се постарая следващия път да кача и снимка.
По поводи и изключения става за смесения период (ПЗ), но най-добре е за 3 и 4 етап.

Advertisements