Рецепта kukita
(публикувана като коментар в този сайт)

  • телешка кайма (от парче телешки шол, смляно в магазина) – около 700 гр.
  • 1 тиквичка
  • 7-8 пиперки (тумбести, от сорта за пълнене)
  • 3-4 малки меки доматчета (за готвене)
  • 1 малка глава лук
  • подправки на вкус

За застройка по желание:

  • 2 яйца
  • 1 кофичка кисело мляко 0,1 %

Каймата се овкусява с калиева сол и черен пипер или готова подправка (аз ползвам пикантина BBQ – да няма добавена сол и Е-та) и се смесва с нарязаната на дребно главичка лук, 2-3 настъргани доматчета и предварително настърганата, изцедена тиквичка. Наръсва се и с малко копър (по желание) и с тази смес се пълнят предварително почистените от семките пиперки. Нареждат се в дълбока тавичка, заливат се с вода (до половината на пиперките), посолява се на вкус и отгоре се настъргват останалите 1-2 доматчета. Пекат се около час на 200-210 градуса. В края на печенето може да се залеят със смес от 2 яйца, разбити с 1 кофичка кисело мляко и се връщат във фурната за около 10 минути. Тиквичките в каймата я омекотяват и ястието е наистина много вкусно. Опитайте!

Advertisements