Рецепта: Петеса

(публикувана като коментар на този сайт)

  • 1/2 зелка (около кило)
  • 2-3 хубаво узрели домата (или 1/2 компотен буркан от консерва)
  • 4-5 дебели резена пуешка шунка “Леки” (под формата на салам)
  • 1 с. л. червен пипер
  • черен пипер
  • девисил
  • риган
  • магданоз
  • сол

Зелето се нарязва на ситно и се намачква с малко сол, залива се с 1 чаша гореща вода и се слага на загрят (газов) котлон да се задушава под капак за 10 мин. След като се задуши зелето, се добавят първо червеният, черният пипер, девисила и ригана, после пюрираните домати и магданозът. Оставя се малко да поври в този си вид и после се залива с 500 мл. гореща вода. Яхнията трябва за поври около 1 час – до извиране на повечето течност и най-накрая се добавя шунката нарязана на кубчета. Сервира се поръсено със свеж магданоз. Яденето действа много добре против запек. Препоръчвам го за първия ден на „ПЗ”, ако сте се позапекли през „П”.

ПП. По принцип шунката ми разваля вкуса на повечето от готвените ястия, но със зелето много добре се комбинираха и стана доста вкусно.

Петеса

снимка: петеса

Advertisements