Рецепта – Рая, адаптирана за Дюкан от Еми

За блата

  • 6 суп. л. овесени трици
  • 3 яйца
  • 4-5 с. л. прясно мляко 0,1 %
  • половин кофичка кис. мляко 0,1 %, в което е разтворен един бакпулвер
  • ванилия

Всичко се разбърква и се пече на дъното на тортена форма (от тези с отварящите се страни).

За крема

  • 5 желатина
  • 3 кофички кисело мляко 0,1 %
  • подсладител
  • 3 ванилии
  • 3 с. лъжици лимонов сок (може и без тях)
  • по желание- малко степче за цвят и аромат

В 3 кафени чашки хладка вода се разтварят 5 желатина. Киселото мляко се разбърква с подсладителя, ванилията и лимоновия сок. Добре набъбналият желатин се слага на слаб огън (може на водна баня) и се бърка, докато стане на прозрачен сироп. НЕ ТРЯБВА ДА ЗАВИРА. (Аз го правя на 300 в микровълновата).
Когато желатинът поизстине, се изсипва в млечната смес и хубаво се разбърква.
Когато блатът е изстинал, върху него се изсипва млечната смес.
Поставя се във фризер за няколко минути, за да стегне или направо в хладилника. Когато желираната смес се стегне, се разтварят останалите 2 желатина в половин чаша вода. Изчаква се да набъбне желатинът и пак се подгрява, за да се разтвори хубаво. Разбърква се с още една чаша разтворен степ. Внимателно се изсипва върху добре стегнатата млечна част и пак се слага в камерата да стегне.

За трета фаза – нареждат се плодове по избор върху тортата (аз понякога ги пасирам и става като плодов мус отгоре – особено вкусно – с горски плодове , малини, ягоди). Внимателно (най-добре с лъжица) се покриват с изстиналия сироп. Тората се слага отново на студено. След около час-два тортата е готова за консумация.

Вариант с какао (за 3 фаза)

Кремът се разделя на две и в половината се слага 1 с. л. нискомаслено какао.

Идея за крем на Деситийм

Киселото мляко се разбърква с канела и се добавя 1 Степ ябълка за 1.5 литра. После се слагат разтворените и подгряти желатини. Вкусът наподобява ябълков щрудел.

Advertisements