Рецепта – Иван Звездев, адаптирала за Дюкан  Зори ТП

  • 1 цяло пиле или на порции, но за предпочитане да има кости, не само филета
  • 1 малка глава лук
  • 4-5 големи скилидки чесън
  • сок от 2 лимона
  • сол
  • черен пилер
  • 1 ч. л. джинджифил на прах и малко пресен, ако има
  • 1 ч. л. куркума
  • 1 ч. л. шафран или пак куркума
  • 1 плик за печене

Най-добре е предварително да се отстрани кожата на пилето.

Слагате пилето в купа, поливане с лимоновия сок, слагате сол, черен пипер, сух джинджифил. За тези, които са си вкъщи – да го оставят два часа така. Натривате пилето с куркума, прибавяте ситно нарязаните лук и чесън. Слагате в марината шафрана и малко пресен джинджифил. Всичко от купата и 1/2 ч. ч. вода се прехвърля в плика за печене и се оставя в хладилник.
Ако пилето е размразено, всичко до тук отнема 15 мин. и аз го приготвям преди да отида на работа и го оставям в хладилника.
След като отлежи малко се, пликът се надупчва и се пече на 200, без вентилатор около 1 час.
Спокойно можете да одерете кожата, ако е печено с нея, без да загубите от вкуса.

Advertisements