Рецепта – Мишана

  • 1 яйце + 1 белтък
  • 1 чаена чаша извара – около 250 гр.
  • 2 супени лъжици царевично нишесте – натурално
  • 1 чаена лъжичка суха мая на д-р Йоткер
  • няколко мл. прясно мляко 0,1 % – ако ви се стори гъсто тестото
  • кимион
  • ким на зърна
  • ленено брашно за поръсване

Смесвам яйцата и изварата и разбърквам добре. Добавям маята и продължавам да бъркам, постепенно сипвам нишестето и ако е гъста сместа – добавям няколко глътки прясно мляко. Изсипвам сместа върху хартия за печене в правоъгълна тавичка и я разстилам на пласт от около 5 мм. до 1 см. Добавям подправките и лененото брашно и оставям да „втаса” около 20-30 мин. – на топло.
Пека в предварително загрята на 200 градуса фурна с вентилатор – около 20 минути – вижда се по коричката кога е готово.
От същата смес можете да приготвите соленки – като изсипвате от сместа с лъжица на тънки фигурки и печете върху хартия, за да не залепват да зачервяване – можете да наръсите и с повече подправки и става страшно апетитно и засищащо.
Кексчето похапвам между основните хранения, за закуска, или като хляб към основните ястия и с режимен таратор (за П дни – без краставица). Да ви е сладко!

Внимание: рецептата съдържа нишесте – да не се ползва често!

снимки: Мишана

Вариант Snow4eva – Пърленки

  • 1 яйце
  • 1 ч.ч. извара /около 250 гр/
  • 1 суп. лъж. царевично нишесте
  • 1 ч. л. суха мая „Д-р Йоткер“
  • малко  прясно мляко,
  • подправки: ким, кимион, червен пипер, ленено семе

Яйцата и изварата се смесват,  добавя се маята с прясното мляко, малко нишесте. Разстила се върху хартия за печене на много тънко. Добавят се и подправките, оставя се да втаса за около 20 мин. /но при мен не втаса изобщо, въпреки времето/ и се пече на загрята фурна с вентилатор около 20 мин. – на 200 градуса. Хубавото е, че няма трици и яйцето е само 1🙂

снимка Snow4eva

снимка Snow4eva

Лесни хлебчета

Рецепта `Belissima`

  • 4 с. л. овесени трици
  • 2 с. л. кисело мляко 0,1%
  • 2 яйца
  • 2 с. л. извара
  • малко сода

Всичко се разбърква добре и се пече 5-7 мин. в микровълнова. Аз лично ги разпределям в чашки за кафе и стават малки и кръгли – точно за сандвич.