prysila
(Източник: ” Всичко за жената “ ;))
1. Етапите на изгарянето на мазнините се регулира от специални хормони. Най-мощният от тях е хормонът на растежа, изработван от хипофизата. Именно той цяла нощ изсмуква мазнините от мастните депа и насочва енергията към обновяването на клетките, растежа на косата и т.н. Точно заради това сутрин тежим най-малко.
2. С храната си трябва да получаваме определени витамини и минерали. Това са магнезий, витамин С, холин, карнитин, метионин, таурин и йод. Ако те са малко, организмът не може да изработи необходимото количество хормони, а без тях не можем да отслабнем, колкото и да гладуваме.
3. Излишните мазнини въобще не преминават от стомаха в организма, ако комбинираме в едно блюдо 3 и повече от правилните продукти.
4. Някои от веществата имат нужда от подкрепа. Например метионинът работи най-добре в съчетание с витамини от групата В /пълнозърнест хляб, риба, мляко/. Йодът има нужда от помощта на белтък /месо, риба, извара/. Холинът се усвоява на-добре с варени яйца. А витамин С е приятел с калция /броколи, зеле, риба, кисело мляко/.
5. Най-добро време за изгаряне на мазнините е няколко часа след събуждане, когато обмяната се активизира. Затова закуската е задължителна.

Витамин С, необходим за изработка на два хормона, които изсмукват мазнините от депата и ги изгарят в мускулите. Съдържа се в чушките и плодовете /основно цитруси/.
Магнезий, основа за ускоряване на обмяната, кара нервните клетки да използват повече енергия. Съдържа се в спанак, ръжен пълнозърнест хляб, морска риба.
Холин, укрепва клетките на мозъка и не разрешава на холестерина да се натрупва по съдовете. Съдържа се в яйчния жълтък, месо, мляко, карфиол.
Карнитин, гони мазнините от кръвта в мускулите, където те изгарят. Съдържа се в шунката, сиренето, птичето месо.
Метионин, необходим за изработката на адреналин, който изгаря мазнините. Съдържа се в яйцата, рибата, черен дроб, птиче месо, кисело мляко и царевица.
Таурин, отговаря за изработването на хормони в хипофизата, които разграждат мазнините. Съдържа се в черния дроб и морските дарове.
Йод, стимулира работата на щитовидната жлеза. Съдържа се в морската риба, йодираната сол и водораслите.

Advertisements