http://www.class.bg/view.php?id=18117

Известният диетолог д-р Пиер Дюкан в специално интервю за БНТ: Няма пострадали от протеиновата диета – 2008-07-02 16:07

  • Тийнейджърите не бива да се подлагат на хранителния режим, при тях най-важна е превенцията
  • Максимум 7 дни спазване на ударната протеинова фаза на диетата.

Това препоръчва авторът на станалата бестселър у нас книга “Как да отслабнем завинаги” доктор Пиер Дюкан в специално интервю за БНТ, което бе излъчено вчера сутринта.
Книгата на Дюкан, издадена у нас с логото на „Колибри“, предизвика революция сред дамите, които се подлагат на диети. Този успех породи обратна реакция – български диетолози обявиха, че диетата на Дюкан е опасна за бъбреците и черния дроб и може да увреди невъзвратимо организма.

Пиер Дюкан е специалист по хранително поведение. Той предлага и допълнение към книгата си – отделно томче, озаглавено „Моята диета в 350 рецепти“, което също е на българския пазар. В книгите си лекарят споделя личен опит, трупан в продължение на десетилетия.

– Д-р Дюкан, Вашата диета стана наистина много известна и в България. Но се появиха критици, които твърдят, че предлаганият от Вас хранителен режим е много краен. Как ще им отговорите?

– Убеден съм, че тези, които казват това, не са прочели добре какво предлагам. Обвиняват ме, че диетата ми е протеинова, не, предлаганата от мен диета се състои от четири фази. Първата е атаката и тя наистина се основава на консумацията на протеини. Но тази фаза трае два дни за хора, които искат да свалят пет кила, и пет-шест дни за тези, които са със сериозно наднормено тегло. Какво са протеините? Това не са лекарства. А това, с което примитивният човек е разполагал – месо, риба, птици, яйца, мляко. Всичко това не е отрова и за около пет дни поемането на тези храни не е проблем, дори напротив. След това се навлиза в така наречената фаза на фрегатата, този етап трае, докато човек постигне желаното тегло. По време на него се губи по 1 кило на седмица, което означава, че ако искате да загубите десет кила, трябва да го спазвате в продължение на десет седмици . Тази фаза не включва само протеини. Към тях се прибавят всички зеленчуци, което означава, че човек може да поеме 100 вида хранителни продукти. От тях 72 са от животински произход. 28 са с растителен. Изключителното в този режим е, че хората могат да консумират 100 вида храни, колкото си искат. Това дава най-голямата сила на диетата. Хората си казват, вярно не мога да ям това, което ми се прииска, но поне ям, колкото си искам, вместо шоколад ще хапна една хубава пържола или няколко кисели млека. И това дава силата на режима. Освен че и протеините, и зеленчуците са храните, с които човек се храни от хиляди години, те са закодирани в нас.

– Трябва ли все пак да внимаваме в нещо, за да останем в добро здраве, докато правим диетата?

– Не. Прилагам този режим от 30 години насам и нямам нито един пациент, който да се е оплакал, че се е разболял от диетата. Естествено този режим не може да се спазва от вегетарианците, от хората с бъбречна недостатъчност, които нямат способността да обработват добре месото. Но те са редки случаи и тези хора по принцип са слаби. Но няма случай някой да се е разболял.

– А ако някой има висок холестерол или е предразположен към това?

– Според моята статистика – а аз съм лекувал по 25 000 души, във всички случаи, когато пациентите са имали висок холестерол, те са го свалили. Причината е, че не се яде тлъсто месо, масло, мазнини, сирена, избягват се всички храни, които вдигат нивото на холестерола. Като следвате този режим, кръвното ви налягане се подобрява и нивото на холестерола се нормализира, настроението се повишава, всичко се подобрява. Не е редно да се връщате към обвиненията – не трябва да се смесва моят режим с онзи на Аткинс, който разрешава да се ядат мазнини на воля. Аз елиминирам мазнините.

– Все пак има нещо любопитно. Вие разрешавате пиенето на кока-кола лайт, докато всички други забраняват пиенето изобщо на газирани напитки.

– Във всички държави кока-кола лайт е одобрена от всички санитарни и хранителни институции в света. Тя съдържа аспартам, но това е напълно безобидна съставка. Нашето здравно министерство разрешава консумацията на тази съставка дори на бременни жени. Наднорменото тегло е опасност и ако на тази опасност се противопостави някаква опасност от аспартама, това е просто неприемливо. Така че няма нищо лошо, ако човек пийне една-две чаши кола лайт, но не искам тук да правя реклама на кока-кола, и без това не обичам тази компания. Нека кажем, всяка газирана напитка лайт може да бъде консумирана или мляко със захарин.

– Препоръчвате ли този хранителен режим на тийнейджъри?

– Не, не. Не го препоръчвам на подрастващи, които по принцип не дебелеят. В днешно време това се случва, ако стоят дълго пред телевизорите и компютрите. Не подкрепям толкова рано да започват с диетите. Тук по-скоро съм за превенциите. И при тийнейджърите е силно препоръчително да пият газирани напитки лайт, защото и без това те пият такива напитки, но поне да ги пият без захар. Иначе подрастващите са много радикални и могат много дълго да се задържат на първата фаза, което не е хубаво. Не, не, не, не им препоръчвам диетата!

– Колко според Вас трябва да продължи първата фаза?

– Ако искате да губите под 10 кила, препоръчвам един, максимум два дни от атакуващия етап. После един ден със зеленчуци, един без. Който иска да губи до 10- 20 кила, трябва да спазва първата фаза между 1 и 5 дни. А хора, които са над 100 кила, могат да стигнат и до седмица. Но повече от 1 седмица не трябва да се отива, защото така или иначе по-голям ефект няма да има.

– С няколко думи да се обърнете към хората, които правят диетата?

– Може би като диетолог с 30 години стаж и след проучване в детайли на всички възможни режими, включително и като председател на Международната организация на диетолозите, наистина вярвам, че моят режим е най-добрият.

Особено важни препоръки:

  • Трябва да се пие много вода. Минимум 1,5 – 2 литра на ден. Водата има много ползи във всеки режим, а в този особено. Водата пречиства организма и подобрява резултатите от диетата. Съчетанието от вода и чисти белтъчини оказва мощно въздействие върху целулита. Пийте вода, докато се храните. Водата засища.
  • Желателно е да се приемат овесени трици (не ядки) – по 3 с. л. на ден, по възможност до обяд. Целите са две: облекчаване на отделителните функции (запекът традиционно съпътства този род хранене) и увеличаване на калории. Има два варианта: разбъркани с вода или с ниско маслено кисело мляко. Единствен недостатък е, че трудно се намират. Могат да бъдат евентуално заменени с пшенични трици, но има опасност от подуване на корема.
  • Няма ограничения в количествата на разрешените храни в ударния и смесения етап. Тук е мястото да се спомене едно важно правило „За да се отслабва, трябва да се яде”. Не се пропуска ядене. Задължителни са закуската, обядът, вечерята, а ако се организирате да ядете през 4 часа, е най–добре.


За да имате успех

  • Въоръжете се с търпение. Режимът действа стъпаловидно – редуват се периоди на спад на теглото и задържане на теглото.
  • Освен кантара хубаво е да измервате и със сантиметърче топящите се телеса. Характерното за режима е, че сваля по-бързо мерки, отколкото килограми. Затова в началото освен теглото е добре да се взимат и мерките. Те са по-важните и се движат по-бързо надолу от теглото. А в това, че са по-важни, някой да се съмнява? Има ли някакво значение какво показва кантарът, ако се носи ХХХ номер дрехи? Ако ще да пише 100 кила, нека ми е талията 62 см – не ми пука, нали?
  • Слушайте тялото си. При някой действа едно, при друг друго. Много често премахването на някои видове млечни продукти ускорява свалянето. Последното за изключване е киселото мляко.
  • Внимавайте със солта. Води до задържане на течности в организма и много забавя нещата.
  • Внимавайте какво си купувате. Често в магазинно приготвени кайми има много соя и сол. Аналогично за колбаси. Кренвиршите изключете като източник на белтъчини. Четете внимателно етикетите на стоките.
Advertisements