Рецепта Орелия

  • 400 гр. телешка кайма от шол
  • 400 гр. бланширан спанак /аз ползвам готов, френски в консерва/
  • 1 яйце
  • 100 гр. извара
  • кимион
  • черен пипер
  • сол

Каймата се омесва със спанака. Добавя се 1 яйце, 100 гр. извара, кимион, черен пипер, сол.
Оформят се кюфтенца и се пекат върху хартия за печене на 200 градуса с вентилатор около 60 мин.

Сос

Правим сос от:

  • 300 гр. кисело мляко 0,1 %
  • 2-3 пасирани скилидки чесън
  • 1 с. л. чили (или обикновена стрита люта чушка)
  • сол

Заливат с получения сос готовите кюфтета, (за трета фаза – гала вечеря и за четвърта фаза: поръсват се с малко пармезан) и запичаме на горен реотан за около 7-8- мин.

Това ястие може и без пармезана, разбира се, но сосът е просто задължителен – който обича люто, да не пести чилито, или обикновена стрита люта чушка.
Друг вариант е да се кипне доматен сос, отновно с чили, и да се топнат готовите кюфтета в него при завиране.