Amilia

Тези дни (от колко седмица и повече) започнах да чета по-сериозно научни изследвания за храната, както и малко документални филми за нея да гледам.
Гледах филм за пилетата в супермаркетите. Бях потресена. И преди са предупреждавали тук (в Холанд) да не се ядат много супермаркетски пилета, защото са пълни с хормони, но последното, което даваха, ме потресе. Направиха изследване на пилетата, които взеха от повечето супермаркети (само да спомена, че на Холандия й е забранено да изнася пилета за Англия заради състава и генното модифициране).

Оказа се, че едно пиле съдържа повече мазнини в сравнение със същото количество свинско. Протеините са около 10%, останалото е вода и мазнина. Има един начин да се разпознае що-годе читаво пиле за ядене, което да не е чак толкова натъпкано с хормони и всякакви други. Като вземете едно изстудено или замразено пиле, погледнете там, където са му крачетата (където е срязано), ако има една дълбока тъмно кафява ивица, означава, че пилето е било със счупени крака поради тежестта си и е прекалено било натъпкано с хормони и животински смески. Не се препоръчва да се купуват готови филета. И онези глупости, че е биологично чисто: само означава, че пилето се е хранило и с царевични смески, не само с животински остатъци. Общо взето периодът едно пиле да стигне от яйце до супермаркета е около 34 дни. Т.е. от яйце до бройлер. Така че наблегнете малко повече на телешкото или рибата.

И едно предупреждение- скандинавската дълбоко замразена риба също не е добра, по подобни причини.
За яйцата препоръчват тези, които са така наречени царевични, т.е. кокошката е яла царевично брашно, което е добре и има нормално оформен жълтък.

Mma Ramotswe
сега за филетата и месата по магазините
не си мислете, че, купувайки някакво сурово месо, то е 100% месо, най-много да е 80% в най-добрия случай
останалото е инжектиране с вода, бои (за да има хубав червен цвят телешкото, напр., иначе било сиво след малко престой и никой нямало да го купи), консерванти (в чийто състав задължително влиза захар и много сол. даже и за суровото месо)
това, ако някой се чуди, не са мои измислици, а независимо изследване на тукашната организация за храните

Advertisements