Рецепта sevdamir
СУФЛЕ ОТ ТИКВИЧКИ С ГЪБИ И ИЗВАРА

  • 6-7 малки тиквички
  • 300 гр. пресни печурки
  • 300 гр. кисело мляко 0,1 %
  • 100 гр. извара
  • сол
  • черен пипер
  • копър
  • лимон
  • фини пшеничени или овесени трици

Рецептата я гледах при Иван Звездев, само че със сирене и запържване, пригодих я криво-ляво към режима и се получи добре.
Тиквичките се нарязват на шайби и се бланшират в подсолена вода за около 5 минути, след което се вадят и се оставят хубаво да се изцедят, най-добре около 20 минути. Гъбите се нарязват на половинки и се „пържат“ в тефлонов тиган без вода или мазнина, така не си пускат сока и остават хрупкави. Взема се съд за печене, най-добре йена тенджера, и се поръсва лекичко с вода, след което с триците, колкото да се разнесат равномерно по дъното и стените /замества брашното или галетата с мазнина за обрашняване на съда/. Изсипват се тиквичките и гъбите, след което се пече около 30 минути на 150-180 градуса. Проверявайте, ако се зачерви по-рано, пристъпвайте към заливката.

Смесват се киселото мляко, изварата, малко лимонов сок, който да даде леко киселия вкус на сирене, черният пипер, копърът и солта и се залива. Пече се още 15-20 минути до зачервяване на коричката. Бон апети!

Advertisements