rien

Трици /от Википедия/

http://de.wikipedia.org/wiki/Bild:WheatBran.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/53/Kleienkotzer.jpg
“Повръщачът на трици” от 18-ти век – при “изтичането” на триците от мелницата/ машина са често използвани подобни маски за обозначаване на мястото.
http://de.wikipedia.org/wiki/Bild:Max_und_Moritz_%28Busch%29_090.png Маската при картинковоя преразказ из “Макс и Мориц”

Триците (lat. furfur) са остатъчен продукт при смилането на зърнените култури, най-често зърнената обвивка на пшеницата. (Triticum aestivum)
Триците се състоят от целулоза, хемицелулоза /не-нишестян-полизахарид/ и лигнин и се използва предимно като хранително средство за животни. Често и в човешкото изхранване се използват пшеничните трици в доставчици на баластни вещества /например Мюсли или Кнакери/ и също се използват като допълващо вещество в готовите подправки. Триците по този начин спомагат храносмилането. Честата употреба на Овесени трици може да доведе до намаление на нивото на лош холистерол.

НЕ е доказано дали пшеничните или овесените трици са приложими при едно човешко хранене. От една страна тези трици съдържат до 40 % хемицелулоза, която при пшеничните трици е изградена от хексосани – глюкоза, маноза, галактоза, а при овесените трици – от арабиноза и ксилоза. Тези “ози” би следвало да попречат на обработката на нишесте и белтък, от друга страна обаче те обогатяват храненето с голям процент баластни вещества.

От друга страна в триците се съдържа фитинова киселина, която свързва към себе си цинк, магнезий и желязо, въпреки че триците сами ги съдържат. В случая с цинка дори се извлича от резервите на тялото и може да доведе до намалени нива на цинк. В случая с желязото този ефект би довел до анемия и също е крайно нежелателен.

Чрез специално приготовление може този ефект да бъде намален /топлинна обработка/

За разлика от пшеничните трици, овесените и ръжните се понасят добре от храносмилането. Тези ефекти са доказани от множество наблюдения върху хора и животни. Несигурността на тези резултати се проявява във факта, че множество други наблюдения напротив не доказват такива ефекти. По тези причини изводът може да бъде манипулиран и остава неясен.

Средностатистическо съдържание на триците:
· Белтък 12,3 %
· Смилаеми въглехидрати 14,6 %
· Мазнини 4,0 %
· Баластни вещества 53,6 %
Калорийна стойност на 100 g трици: ca. 600 Kilojoule (~143 Kilokalorien)

Значение на триците за здравето през годините:

В края на 19-ти век след въвеждането на европейска машина за обработка на ориз, една нова болест Бери/Бери, заплашва да унищожи населението на Япония и остров Ява. В тази връзка един холандски медик наблюдава, че кокошки, които се хранят със бели вместо с кафеви оризови сърна показват синдроми на тази болест. Предполага се намаленото съдържание на витамин Б1 и Б6, който се съдържа в оризовите трици. По-късно това предположение бива оборено /след прием от пациентите на витамин Б комплекс/. Допуска се причинителят на болестта да е особен сорт мухъл. Предположенията остават, болестта е преборена с въвеждането на индийска трационна машина за обработка на ориз. Изводът е двусмислен

В Индия и до днес се счита, че ферметацията на трици е мощен антиоксидант, а триците са традиционно средство за борба с множество болести.

Трици са били добавяни за защита на населението срещу глад, а именно в първите месеци в хлябапри Ленинградската обсада 41/44, с цел увеличаването на количеството му

Забележка риен – погледнете съдържанието на въглехидрати, описано по-горе, и на вашия пакет с трици. Множество производители добавят към триците и ситно смлени зърна, за да подобрят състава.

Advertisements