rien

Фитиновата киселина /от Википедия/

Фитиновата киселина принадлежи към биоактивните субстанции, в растенията служи като съхранител на фосфат и йони /калиеви, магнезиеви, калциеви и железни/, които растението използва за протичане на процеса на растежа. По тези причини наличието му в човешкия организъм може да причини извличането на калций, магнезий, желязо и цинк от корема или дебелото черво на човека. Съдържа се в царевицата, соевите продукти и триците. Поради тези причини в производството на пълнозърнести продукти се използва специлно тесто, което редуцира съдържанието му.

Днес обаче се знае, че приемът на фитинова киселина не е недостатък в един смесен хранителен план. Храните, които съдържат пшенични или други трици /както и царевица и соя/, трябва да бъдат приготвени  с топлинна обработка, тъй като фитинът се разгражда при такава. Или би трябвало да се внесе едно допълнително количество цинк под формата на животински протеин или минерална добавка. Това важи особено за малки деца.

Значение за здравето
„+“ Фунцията му да спомага разграждането на нишестето в тялото опосредства регулацията на концентрация на кръвна захар.
„- “ Насреща са претенциите, че фитинова киселина предполага оскъдица на цинк, което при висока употреба на червено месо един висок риск за рак на дебелото черво. Онзи, който приема фитинова киселина, трябва да помисли за допълнителен прием на цинк.

Забележка риен /употреба на червено месо/ – с един размах оборваме митът за ракът на дебелото черво, който ще си докараме с режима, а именно – ние ядем пиле и риба, телешко не съм чула някой да се препъва да яде.

Интересен факт
С фитиновата киселина се справят най-добре преживните животни, поради факта, че приемат храни богати на фосфати. В последно време се използва добавянето на ензим фитаза при храненето на прасета, поради което животните лесно се изхранват, защото използват фосфата само за себе си.

Забележка риен – Тоест при наличие на фитинова киселина, фосфат спомага за по-добро изхранване. Фукцията на фосфатните киселини е хидроскопична, откъдето произлиза необходимостта от висок прием на вода. Фосфатни киселини се съдържат в кока кола.  Това според мен отговаря на въпроса дали колата трябва да се брои към течностите, а именно – не, нейният прием трябва да доведе до допълнителен прием на вода. И също на въпроса, че в известна доза преборваме негативите на фитиновата киселина, а именно на триците, като пием кола.

Advertisements