Рецепта mamce
Продукти за 2 души:

  • 500 гр. бяло пилешко месо

За марината:

  • 250 гр. кисело мляко 0,1 %
  • 1 ч. л. червен пипер – може и лют за пикантен вкус
  • 1 ч. л. куркума
  • 1/2 ч. л. кимион на прах
  • 1/2 ч. л. кориандър на прах

За след маринатата:

  • 1 връзка малки лукчета – или по-малки глави
  • 1/2 лимон
  • сол
  • черен пипер на вкус

Приготвяне:

Нарежете бялото месо на парчета и ги поставете в дълбок съд, заедно с подправките и киселото мляко. Разбъркайте добре. Покрийте с капак и оставете да се маринова в продължение на 3 часа в хладилника. Изцедете пилешкото и го нанижете на дървени шишчета-накиснати предварително за 10-15 мин. във вода, за да не изгорят, като редувате пиле-лук.
Посолете и поръсете с черен пипер и ги сложете да се изпекат във фурната за 10 минути.
А може и на скара да ги изпечете. През това време, ако желаете, може да запечете 1-2 глави лук и да добавите маринатата, ако ли не – тогава може да затоплите директно маринатата без да я кипвате. Добавяте сол, черен пипер и лимонов сок /от 1/2 лимон/.
Сервирайте шишчетата, заляти с този сос.

За гарнитура на моите направих млечен  пастет: 3 на 1 части извара с кисело мляко 0,1 %, корнишонче за вкус, копър и чесън на вкус. Всичко това това го пасирах и се получи вкусен пастет. Ако нямате пасатор – яко бъркане с вилицата.

Снимки:

нареждане:

готови:

въпреки че са леко поизгорени, шишчетата са сочни – т. е. не са сухи, както обикновено стават от пилешко филе chef

PP – Сега ми хрумна, че по същия начин, с това мариноване, би могло да се изпече и пържолка от пилешко филе  – ще го пробвам това…

Advertisements