Рецепта Tony_in_love
Подходящ за Никулден и други празници
Продукти:

  • един шаран (моят беше 2,300 кг.)
  • кисело мляко 0,1 % (в моя случай 2 кофички)
  • 5 яйца (количеството е голямо и се яде няколко дни, така че не мисля, че е проблем)
  • 2 скилидки чесън или чесън на прах
  • сол
  • черен пипер

Шаранът се почиства и измива, наръсва се със сол и черен пипер да поеме малко. Важно е да отбележа, че коремът му не се пори, цепи се откъм гърба, за да стане едно кръгче. Ето снимка, ако не е ясно… само да не я гледат хора със слаби сърца, че тук шаранът не е измит от кръвта още:

http://dukan4e.hit.bg/P8105924.JPG
Слага се в подходяща тава (задължително с кожата надолу) + малко водичка на дъното. След като отгоре придобие хубав златисто-червен цвят, се залива със сместа от разбитите яйца, млякото и чесъна и се връща във фурната.

Ето снимки на тази вкуснотия, която е приготвял един от прадядовците ми от Свищов:

Advertisements