Рецепта Emi

  • 2 ципури по 400 гр.
  • кисели краставички
  • 3 глави лук
  • подправки на вкус – в моя случай – естрагон, сушени зеленчуци, сол
  • лимон
  • дръжки от магданоз

Нищо особено – но за първи път правя по тази технология, обикновено пека на сол.
Сега – в плик, по следния начин:
Ципурите (в моя случай 2 бр. по 400 гр.) се цепят през корема и се изчистват много добре. Поръсват се
с подправки на вкус – в моя случай – естрагон, сушени зеленчуци, сол.
Надлъжно се слагат кисели краставички, които след изпичанетео се махат – целта е да придадат по-свеж вкус на рибата. От външната страна се натъркват със сол или със смес за риба (да няма глутамат).
Всяка риба се слага в предварително намокрен плик за печене.
В отделен плик се слагат 3 глави лук, срязани на две и поръсени с подправки.
Слагат се пликовете (в моя случай- 3 – два с по една риба и един с лук) в голямата тава на фурната и на дъното й се слага една чаша вода.
Пликовете се надупчват, разбира се.
Пекат се около 45 минути на 200 градуса и след това пликовете се разкъсват и се запича 10-15 минути на горен реотан с вентилатор.
Вкусът става доста по-различен от на сол. Краставчиките се махат. Лукът е за гарнитура, но в П дните – да не се прекалява с количеството му. За ПЗ дните – няма проблем. Сервира се с лимон и дръжки от магданоз.
(това последното го харесвам, защото е по-ароматно и нарязано на ситно придава красив вид, който
на мен ми е фатално важен)

снимка: Emi

Advertisements